• MARKETING: 387 32 699 071
  • 387 61 369 505

logo

  • Početna
  • Vijesti
    • Lokalne vijesti
    • Bosna i Hercegovina
    • Region
    • Svijet
    • Crna hronika
    • Politika
    • Servisne informacije
    • Biznis
    • Saopćenja
    • ZDK
  • Magazin
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Zabava
    • Zanimljivosti
    • Showbiz
    • Scitech
    • Gastro
    • Bebe
  • Sport
    • Nogomet
    • Košarka
    • Rukomet
    • Ostali sportovi
  • Kolumne
  • Emisija "UTISAK"
  • OGLASI
    • Obavještenja
    • Najave
    • Čestitke
    • Konkursi
  • APELI
  • PROMO
  • AUTO. RED VOŽNJE
  • KONTAKT
  • O NAMA
  • USLOVI KORIŠTENJA
  • IZBORI 2018
  • KORONAVIRUS
Početna
  • Početna
  • Vijesti
    • Lokalne vijesti
    • Bosna i Hercegovina
    • Region
    • Svijet
    • Crna hronika
    • Politika
    • Servisne informacije
    • Biznis
    • Saopćenja
    • ZDK
  • Magazin
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Zabava
    • Zanimljivosti
    • Showbiz
    • Scitech
    • Gastro
    • Bebe
  • Sport
    • Nogomet
    • Košarka
    • Rukomet
    • Ostali sportovi
  • Kolumne
  • Emisija "UTISAK"
  • OGLASI
    • Obavještenja
    • Najave
    • Čestitke
    • Konkursi
  • APELI
  • PROMO
  • AUTO. RED VOŽNJE
  • KONTAKT
  • O NAMA
  • USLOVI KORIŠTENJA
  • IZBORI 2018
  • KORONAVIRUS

Galete od mješanih žitarica, bez aditiva

17.02.2015

Čovjek je počeo koristiti žitarice u prehrani još 8 000 godina prije nove ere, a da uopće nije bio svjestan koliko su one važne za njegov opstanak. U početku su to bile žitarice iz prirode, poput divljih biljaka, a kasnije ga je novi način života doveo do uzgajanja pojedinih vrsta. Tako evoluciju pojedinih civilizacija možemo povezati s kultivacijom određenih žitarica.

Najznačajniji izvor hrane u Europi, Sjevernoj Americi, Australiji, kao i u velikom djelu Azije, predstavlja pšenica, koja potječe iz jugozapadne Azije. Riža je sinonim za Daleki istok, a kukuruz za Sjevernu Ameriku. Raž ili bijela žitarica potječe iz Azije, baš kao i ječam i zob. Proso i sijerak, koji su relativno slabo zastupljeni na našem tržištu, koriste se kao hrana u Kini, Japanu i Africi.

Cjelovite žitarice pomažu pri mršavljenju i održavanju tjelesne mase. Istraživanje provedeno na Harvard School of Public Health pokazalo je da su žene koje su konzumirale cjelovite žitarice imale manju tjelesnu masu i obujam struka od onih koje su konzumirale proizvode od rafiniranih žitarica.Razlog je tome što se cjelovite žitarice sporije probavljaju, te daju duži osjećaj sitosti.

Budući da sadrže vrlo malo masti, preporučuju se svima koji bi željeli izgubiti koji kilogram.

Uz svaki obrok preporučljivo je konzumirati neki od proizvoda cjelovitih žitarica. Dan je najbolje započeti žitaricama koje nije potrebno kuhati, već ih je dovoljno pomiješati s mlijekom, jogurtom ili voćnim sokom. Može im se dodati sitno narezano svježe ili osušeno voće, koje obroku daje potpuno novi okus i izgled. Prednost je tako pripremljenog obroka u polaganom oslobađanju energije u organizam, nema izazivanja stresa i pospanosti nakon konzumiranja, a osjećaj sitosti je duži. Ove ukusne galete možete pronaći i u Tešnju u trgovini Biosimbioze.

NOVOSTI

  • Najnovije
  • Popularno zadnjih 7 dana

Ministar Arnel: Šta sam ja toliko progriješio? Ljudi ne znaju da je možda sve bilo namontirano!

Epidemiološka situacija u ZDK nepovoljna sa evidentnim porastom broja oboljelih

Tešanj: Potpisani ugovori sa udruženjima građana

Dragan Čović i Nenad Nešić kažnjeni zbog sukoba interesa, odbit će im 10 posto od plate

Škola iz Doboja osvojila 50.000 evra

Admira iz Tešnja se slikala s četničkim simbolima

Zbog ove slike : Filozofski fakultet raskida saradnju sa Admirom Kalabić

Počeo sa radom novi objekat MEGA Diskonta u Tešnju

Maglaj / Teška saobraćajna nesreća na putu M-17: Tri osobe povrijeđene

Kod Doboja postavljen bilboard za direktoricu škole koja je kaznila učenicu 25. novembra: Mevlida, sretan ti 1. mart

   Izrada: www.ascom.ba
© 2014. All Rights Reserved.