Leća je prepuna vitamina, bjelančevina i vlakana, a hranjive prednosti leće (slične grahu) su brojne.
Bogata je vlaknima
Jedna od najvećih prednosti mahunarki i leće je visoki nivo vlakana, koje većina ljudi ne unosi dovoljno putem svoje prehrane.
“Leća je složeni ugljikohidrat koji sadrži puno vlakana, posebno onih topivih. Ova vlakna se rastvaraju u vodi i tvore gelastu tvar koja se kreće kroz naš organizam i pomaže u uklanjanju nekih tvari povezanih s visokim holesterolom – tvrdi Jennifer Hanway, nutricionistica i certificirana osobna trenerica. Zapravo, smeđa leća može osigurati dnevnu dozu vlakna (26 grama) u samo pola šoljice.
Pomaže u regulisanju šećera u krvi
Vlakna u leći također pomažu kod probave.
“Topljiva vlakna u leći mogu pomoći uravnotežiti nivo šećera u krvi usporavanjem oslobađanja glukoze u krvotok i sprečavanjem probijanja inzulina – kaže Hanway. To je jedna od velikih prednosti leće za dijabetičare, jer pomaže u održavanju nivoa šećera u krvi.
Dobar je izvor bjelančevina
Leća ima više od 20 grama proteina u pola šoljice posluživanja, pa je to čini savršenim dodatkom vašoj bezmesnoj rutini, a pogotovo ako ste vegetarijanac ili vegan.
Ima obilje vitamina i minerala
Jedna od zdravstvenih prednosti leće je to što je poput vrlo ukusnog multivitamina: kroz nju možete dobiti kalcij, kalij, cink i željezo, kao i obilje B vitamina.
“Zamijenite škrobne ugljikohidrate lećom, poput riže, tjestenine ili krompira – savjetuje Hanway. Na taj način još uvijek dobivate složene ugljikohidrate, ali puno više vlakana i proteina. S druge strane, razmislite o tome kako najbolje iskoristiti leću i uživajte u mnogim zdravstvenim prednostima tjestenine od crvene leće ili drugih tjestenina na bazi leće.
Svaka vrsta leće ima malo drugačiji profil proteina, vlakana i vitamina, pa da biste iskoristili sve prednosti konzumiranja leće, malo je pomiješajte. Na primjer, crna leća prepuna je snažnih antioksidanata.
“Crna leća puna je antocijana, antioksidansa koji se obično nalazi u ljubičastoj i plavoj hrani kao što su bobice i crveni kupus – kaže Hanway. Također, leće imaju i različitu teksturu – žuta i crvena leća će se vjerovatnije raspasti i izvrsne su za supe, dok crna leća zadržava oblik i izvrsne je za hamburger,
Hanway preporučuje da isključite šporet nekoliko minuta ranije kada kuhate leću. Kuhajte je dvije ili tri minute manje nego što planirate, isključite toplinu, ostavite poklopac i pustite da se pomoću pare skuha do kraja, piše Real Simple.