Prženice ili jednostavno pohovani hljeb se najčešće služe za
doručak, vrlo se jednostavno pripremaju, ne zahtijevaju mnogo sastojaka, a
istovremeno su i odličan način da se iskoristi stari hljeb od prethodnih dana.
Prženice se u našoj kuhinji najčešće podrazumijevaju kao
slano jelo, dok je slatka verzija poznata kao francuski tost i najčešće se
pravi s dodatkom cimeta.
Pored toga što se vrlo lagano priprema, pohovani hljeb je
izuzetno ukusan s hrskavom korom i kremastom, mekanom sredinom.
Jedina stvar na koju trebate obratiti pažnju kod prženica
jeste da ne pretjerate s mlijekom, jer će onda tijesto biti gnjecavo.
Sastojci:
Stari hljeb, 3-4 jaja, pola čaše mlijeka, malo soli i drugih
začina po želji, ulje
Priprema:
Narezati hljeb na kriške debljine oko 1,5 centimetara.
U posudi umutiti jaja, dodati mlijeko, so i začine. Umočite
kriške hljeba u smjesu, prvo jednu pa drugu stranu, po nekoliko sekundi.
Zagrijte ulje u tavi, a kriške pecite 2 do 3 minute sa svake
strane.
Prženice bi spolja trebalo da budu hrskave i zlatne boje, a
smjesa iznutra bi trebalo da se stegne i postane kremasta i gusta. Prijatno!