Kroasani! Svima uspijevaju, tope se u ustima, a oduzmu 30 minuta

/

Volite kroasane i ne znate kako da ih napravite, a da
budu ukusni i brzo gotovi. Donosimo vam kratki recept koji vam neće oduzeti
mnogo vremena, a rezultat će biti sjajan. 

Sastojci za četiri osobe:

900 g brašna 
225 ml mlećenice ili jogurta (sobne temperature)
300 ml toplog mlijeka
10 g suhog kvasca
300 g putera

1 do 2 kašičice soli
2 jajeta
1 kašičica šećera
6 kašika otopljenog putera
1 kašičica praška za pecivo
sjemenke po ukusu
1 jaje – za premazivanje

Priprema:

Zagrijte mlijeko, odvojiti pola količine, staviti kašičicu
šećera, suhi kvasac i kašiku brašna, sve to dobro sjedinite i ostaviti na
stranu da naraste.

Brašno sastavite zajedno sa praškom za pecivo i solju u
dublju zdjelu za miješenje i napraviti malo udubljenje, gdje ćete dodati
otopljen puter, umućena jaja, ostatak toplog mlijeka, mlaćenicu ili jogurt i
nadošli kvasac.

Sve dobro sjedinite dok ne počne da se odvaja od stranica
posude, isipati na radnu površinu i dobro umjesiti tijesto dok ne dobijete
glatku i elastičnu smjesu.

Vratiti u zdjelu, pokriti sa providnom folijom i
ostaviti da se tijesto udvostruči, oko sat vremena. Naraslo tijesto isipati na
blago pobrašnjenu radnu površinu i još jednom ga premijesiti. Promiješeno
tijesto podijeliti na 12 malih jufkica.

Svaku jufkicu sa vrlo blago pobrašnjenom radnom površinom
rastanjiti na veličinu malog plitkog tanjira. Sve rastanjene jufkice staviti na
čisti stolnjak.

Uzeti jednu jufkicu i preko nje narendati smrznuti
puter, preko staviti drugu, malo je razvući pa krajeve podviti malo ispod
prve jufkice i narendati zamrznuti puter.

Tako uraditi i sa ostale jufkice, svaki put podviti malo
krajeve. 

Kroasane možete premazati po želji, poenta je da ne
napravite grešku prilikom kreiranja smjese. 

Na kraju kad sve završite, premažite kroasane umućenim
jajetom, pospite sjemenkama po želji, ili bez i peći ih u prethodno zagrijanoj
rerni na 190*C oko 15 do 20 minuta ili dok vam blago ne porumene.

Prohladiti i poslužiti sa džemom, nutelom, sirom uz čašu
mlijeka, kafe ili jogurta, piše Recepti i ideje.

zosradio.ba/radiosarajevo.ba

spot_img

Povezani postovi

Zašto je kikiriki namirnica koju trebamo jesti u zimskom periodu kao zdravu alternativu

Tokom hladnijeg perioda godine ljudi se mnogo manje kreću,...

Ovo su najemotivniji horoskopski znakovi: Da li ste vi među njima?

Ako ste osoba koja otvoreno izražava emocije, ako ste...

Korijander, začin i čistač otrova iz organizma

Korijander je najbolji čistač otrova i teških metala iz organizma. Korijander Coriandrum sativum je...

Koliko često biste trebali mijenjati četkicu za zube

Za održavanje zdrave dentalne higijene, pranje zuba najmanje dva...