Septembar je pravo vrijeme za pripremu zimnice. Osim što od
njih možete napraviti ukusne kisele salate, paprike možete filovati i to mladim
sirom.
Ovako pripremljene paprike dobro će doći u hladnim
mjesecima, jer će obogatiti zimsku trpezu.
Možete ih poslužiti kao jutarnji ili večernji obrok uz
krišku toplog hljeba i čaja, te kao prilog i salatu uz mnoga jela.
Recept je namijenjen za dvije tegle od tri kilograma.
Potrebni sastojci: 1,5 kg sitne babure paprike, 1,5 kg
mladog sira, 3 l slatkog mlijeka, 3 kašike soli, plastika za pritiskanje
paprike.
Postupak pripreme:
Paprike operite i očistite od peteljki i sjemenki, a potom
usitnite sir viljuškom, pa njim punite paprike.
Punjene paprike uspravno redajte u čiste, suhe tegle. Blago
ih sabijte kako bi bolje stajale kad omekšaju od soli i mlijeka.
Mlijeko skuhajte i posolite, pa kad se malo ohladi njim
prelijte paprike.
Tegle prekrijte gazom i ostavite nezatvorene na prohladnom
mjestu. Najbolje je da ih stavite u tepsiju, jer nakon fermentiranja tečnost se
može izliti iz tegle.
Nakon dva dana paprike zalijte sa još malo posoljenog toplog
mlijeka, sačekajte da se ohladi, pritisnite paprike i čistim poklopcima
zatvorite tegle.
Čuvajte na hladnom mjestu.
Paprike su spremne za jelo nakon mjesec.
zosradio.ba/072info.com