Slatki recept: Pripremite tradicionalnu šljivopitu

/

Sezona šljiva trenutno je na vrhuncu, a ukusne plodove ovog
voća možete iskoristiti za pripremu različitih jela, počev od džemova i
marmelada, do tradicionalne šljivopite za koju recept možete pronaći u
nastavku.

Šljive spadaju u niskokalorično voće, mogu se konzumirati
sirove i sušene, a od njih možete napraviti raznovrsna jela od džema, pekmeza i
marmelade pa do šljivopite.

Donose brojne zdravstvene dobrobiti – bogate su vitaminima A
i C, kalijem, kalcijem, magnezijem i antioksidansima, a stimuliraju rad
imunološkog sistema, čuvaju zdravlje kože i poboljšavaju sposobnost tijela da
apsorbira željezo.

Zdravstveni benefiti, ali i činjenica da na ovim prostorima
šljive posebno uspijevaju, uzrokovali su da šljive budu sastavni dio
tradicionalnih recepata, kao što je i ovaj koji donosimo u nastavku.

Sastojci:

700 gr šljiva, 5 kašika šećera, 4 kašike brašna ili
pšeničnog griza, 2 kašike istopljenog maslaca i malo cimeta.

Priprema:

Šljive očistiti od košpica i razdvojiti polovice u tepsiju
obima 25 cm.

Po šljivama ravnomjerno posuti istopljeni maslac, šećer,
griz/brašno i cimet, a količine možete prilagoditi svom ukusu ili tome koliko su
šljive zrele i slatke.

Peći u već zagrijanoj rerni na 200 stepeni 20-30 minuta ili
dok griz/brašno ne “potone” u sok koji puste šljive.

Prije posluživanja poželjno je rashladiti, a može se jesti
uz dodatak sladoleda ili šlaga.

zosradio.ba/klix.ba

spot_img

Povezani postovi

Ovi kozmetički proizvodi mogu biti veoma opasni za zdravlje, a koristimo ih svakodnevno

Mnogi se ne bi osjećali dobro da napuste dom,...

Zašto je važno hodati nakon obroka? Dovoljno je tek pet minuta

Kratka šetnja nakon obroka može vam pomoći na više...

Prirodni eliksir: Potrebna su vam dva sastojka za napitak koji čisti jetru i reguliše probavu

Svako jutro, prije doručka, možete pripremiti prirodni napitak koji...

Čuda drevnog svijeta: Od piramida do visećih vrtova Babilona

Danas svijet izgleda mnogo drugačije nego što je to...