Sezona šljiva trenutno je na vrhuncu, a ukusne plodove ovog
voća možete iskoristiti za pripremu različitih jela, počev od džemova i
marmelada, do tradicionalne šljivopite za koju recept možete pronaći u
nastavku.
Šljive spadaju u niskokalorično voće, mogu se konzumirati
sirove i sušene, a od njih možete napraviti raznovrsna jela od džema, pekmeza i
marmelade pa do šljivopite.
Donose brojne zdravstvene dobrobiti – bogate su vitaminima A
i C, kalijem, kalcijem, magnezijem i antioksidansima, a stimuliraju rad
imunološkog sistema, čuvaju zdravlje kože i poboljšavaju sposobnost tijela da
apsorbira željezo.
Zdravstveni benefiti, ali i činjenica da na ovim prostorima
šljive posebno uspijevaju, uzrokovali su da šljive budu sastavni dio
tradicionalnih recepata, kao što je i ovaj koji donosimo u nastavku.
Sastojci:
700 gr šljiva, 5 kašika šećera, 4 kašike brašna ili
pšeničnog griza, 2 kašike istopljenog maslaca i malo cimeta.
Priprema:
Šljive očistiti od košpica i razdvojiti polovice u tepsiju
obima 25 cm.
Po šljivama ravnomjerno posuti istopljeni maslac, šećer,
griz/brašno i cimet, a količine možete prilagoditi svom ukusu ili tome koliko su
šljive zrele i slatke.
Peći u već zagrijanoj rerni na 200 stepeni 20-30 minuta ili
dok griz/brašno ne “potone” u sok koji puste šljive.
Prije posluživanja poželjno je rashladiti, a može se jesti
uz dodatak sladoleda ili šlaga.
zosradio.ba/klix.ba