Za iftar napravite sočnu musaku s mljevenim mesom

/

Musaka ili grčki moussaka sinonim je za radost i užitak na
tanjiru. Neka upravo musaka bude vaš današnji izbor za iftar. Iako Grci svoju
musaku najčešće rade s patlidžanima i mljevenom janjetinom, nije im strana ni
musaka od krompira, ista ona kakvu i mi dobro poznajemo.

Red krompira, red umaka od mljevenog mesa, red kremastog
bešamela, pa tako opet i opet. Pa na kraju red krompira, red kremastog bešamela
i u vruću rernu.

Od sastojaka vam je potrebno 500 grama mljevene junetine,
400 grama krompira, jedan lovorov list, 400 grama sjeckanog konzerviranog
paradajza, jedna srednje velika glavica luka, jedno čehne bijelog luka, jedna
kašičica koncentrata od paradajza, 3 kašičice maslinovog ulja, sol i papar,
piše Dnevnik.hr.

Za umak bešamel vam je potrebno 60 grama maslaca, 60 grama
brašna, 700 mililitara mlijeka, na vrh noža muškatnog oraščića, sol i papar

Ogulite krompir pa ga narežite na ploške, blanširajte u
kipućoj vodi 2-3 minute te ga ocijedite. U dubljoj tavi zagrijte maslinovo ulje
pa dodajte sitno sjeckani luk te ga pirjajte 7-8 minuta dok ne omekša. Dodajte
sitno sjeckani češnjak i pirjajte još 2 minute.

Dodajte mljeveno meso, kuhačom ga dobro usitnite, posolite i
popaprite pa dodajte koncentrat paradajza i sjeckani paradajz te nastavite
pirjati narednih 10 minuta.

U zasebnoj posudi napravite bešamel: U široj posudi otopite
maslac, dodajte brašno i kratko ga popržite. Potom dodajte zagrijano mlijeko,
stalno miješajući i pazeći da se ne naprave grudice. Na samom kraju dodajte
sol, papar (po mogućnosti bijeli) i malo muškatnog oraščića te sve dobro
izmiješajte. Pustite da se umak ohladi. Ako je umak pregust, razrijedite ga
mlijekom do željene gustoće.

Posudu za pečenje premažite maslinovim uljem pa složite prvi
red krompira, dodajte umak od mljevenog mesa, poravnajte kašikom pa dodajte
nekoliko kašika bešamela i prekrijte drugim slojem krompira. Ponovite dok ne
potrošite sve pripremljene sastojke, neka vam završni sloj bude sloj krompira
koji prelijete preostalim bešamel umakom.

Stavite musaku da se peče u prethodno zagrijanu rernu na 200
stepeni i pecite oko 30-40 minuta, odnosno dok površina ne dobije lijepu zlatnu
koricu.

Izvadite iz rerne, ohladite 10-15 minuta pa poslužite uz
zdjelu zelene lisnate salate. Prijatno!

zosradio.ba/072info.com

spot_img

Povezani postovi

Ovi kozmetički proizvodi mogu biti veoma opasni za zdravlje, a koristimo ih svakodnevno

Mnogi se ne bi osjećali dobro da napuste dom,...

Zašto je važno hodati nakon obroka? Dovoljno je tek pet minuta

Kratka šetnja nakon obroka može vam pomoći na više...

Prirodni eliksir: Potrebna su vam dva sastojka za napitak koji čisti jetru i reguliše probavu

Svako jutro, prije doručka, možete pripremiti prirodni napitak koji...

Čuda drevnog svijeta: Od piramida do visećih vrtova Babilona

Danas svijet izgleda mnogo drugačije nego što je to...