Paprika je izuzetno zdrava namirnica koja sadrži čak 92
posto vode, a u 100 grama ima tek nešto manje od 30 kalorija. Sadrži i šest
grama ugljenih hidrata, jedan gram proteina i nešto masti i dijetalnih vlakana.
Izvrstan je izvor vitamina C i A, kao i dijela vitamina B kompleksa.
Paprika je jednogodišnja povrtarska kultura koja se u Južnoj
i Srednjoj Americi jede već hiljadama godina. Italijanski moreplovac Kristofer
Kolumbo ju je donio u 15. vijeku u Evropu, te je postala nezaobilazan dio
mnogih kuhinja. Naime, nemoguće je zamisliti domaću kuhinju bez punjenih i
pohovanih paprika, ajvara, bjelolučenih, punjenih sušenih paprika i sličnih
jela, piše na sajtu Pun kufer.
Na tržištu se nalazi mnoštvo sorti paprika, od žute do
zelene boje, a kod nas se najčešće uzgajaju krupne crvene paprike, šilje,
babure, somborke, ali i mnoštvo sorti ljutih papričica.
Sedam dobrobiti
paprika
1. Paprika sadrži četiri puta više vitamina C od narandže.
Ona osnažuje imunitet i prevencija je od sezonskih bolesti.
2. Paprika je bogata karotenoidima koji su važni za zdravlje
očiju te smanjuje šanse od makularne degeneracije.
3. Aktivne materije u paprici smanjuju stres, ublažavaju
nesanicu i poboljšavaju raspoloženje.
4. Čak 92 posto paprike otpada na vodu. Paprika je
niskokalorična namirnica koja podstiče sagorijevanje kalorija i pomaže u
mršavljenju.
5. Istraživanja su pokazala da povećana konzumacija paprika,
posebno onih zelenih, smanjuje rizik od dobijanja raka prostate.
6. Vitamini i minerali u paprici štite kožu i poboljšavaju
njen izgled.
7. Paprika podstiče rast kose.
Paprika je najzdravija kada se jede sirova u salatama i
sendvičima, ali može se pripremiti i na mnoge druge načine – izvrsna je za
prženje sa lukom i jajima, za čorbe, ali veoma je ukusna i ispečena.
zosradio.ba/072info.com