Jela koja se ne kuhaju, poput obrok salata, ili pizze i
sendviča, posebno su popularna tokom ljetnih vrućina. Kada je temperatura
visoka, obično imate smanjen apetit, a nutricionisti tvrde da je paradajz
idealna namirnica za tropske okolnosti.
Obiluje magnezijem
Posebno kada su temperature visoke, paradajz se mora naći na
jelovniku, kažu stručnjaci. Bogat je vitaminima A, C, B3 i B6. Obiluje
magnezijem koji pokreće mišiće, a odličan je i za srce.
Još jedna prednost paradajza je što ima malo kalorija. Čaša
soka od paradajza ima tek oko 60 kalorija, a unijet ćete i odličnu količinu
kalcija, vitamina C, željeza. Ovi jednostavni recepti s paradajzom ne
zahtijevaju kuhanje i zato su najbolja opcija za jelo tokom vrelih ljetnih
dana.
Paradajz sendvič – Napravite sendvič s paradajzom i hljebom
i dodajte sastojke po vašem izboru, kao što je senf ili avokado.
Idealna salata
Salate – Tradicionalna salata od paradajza može biti još
ukusnija ako u nju dodate mocarelu i bosiljak, kao i voće poput breskve,
lubenice.
Sok od paradajza – U iscijeđen paradajz dodajte začinsko
bilje peršun, mirođiju ili bosiljak. Sok od paradajza stimulira rad crijeva i
sprečava napade gladi i želju za hranom. Nutricionisti tvrde da hrana koja ima
oštar i kiselkast ukus snažnije utječe na vaše čulo ukusa i čini da ostajete
duže siti.
tzosradio.ba/072info.com