Mnogima je voće omiljena namirnica, ali pojedine vrste mogu
biti okidač glavobolje za osobe koje pate od migrene. Istraživači iz Brazila
proveli su studiju kojom su utvrdili da lubenica može biti pokretač migrene.
Istraživački tim sastojao se od četiri neurologa i
nutricioniste koji rade na brazilskim univerzitetima. Naučnici su osmislili
studiju s pretpostavkom da su neke vrste voća mogući okidači migrene.
Prethodna istraživanja također su otkrila da kod
pojedinih ljudi okidač za migrenu mogu biti i parfemi, boja, benzin i
izbjeljivači. Sada je brazilski tim otkrio da neke vrste voća također mogu
izazvati migrenu.
Za neke namirnice sažetak istraživanja kaže: “Postoje dokazi
da djeluju na patogenezu migrene. Prošla istraživanja su ukazala na to kako
neke namirnice mogu dovesti do migrene zbog utjecaja na upalu neurološkog
sistema, širenje krvnih žila i metabolizam šećera u mozgu”.
Britansko istraživanje obuhvatilo je gotovo 4.000 pacijenata
s migrenom i nešto više od 1.100 pacijenata koji pate od tenzijske glavobolje.
Kod 40,3 posto, ili gotovo 1.600 pacijenata s migrenom, ona se dogodila u roku
od osam do 90 minuta od unosa sljedećeg voća: lubenica (29,5 posto), marakuja
(3,73 posto), narandža (2,01 posto), ananas (1,52 posto), grožđe (0,51 posto) i
banana (0,46 posto).
Zaključeno je da je lubenica bila plod koji je bio povezan s
pojavom migrene kod većine pacijenata s migrenom. Istraživači navode da nijedan
pacijent s tenzijskom glavoboljom nije prijavio pojavu glavobolje nakon što je
jeo ovo voće.
zosradio.ba/072info.com