Sočna ribizla je bogata vitaminom C, pomaže u liječenju raznih infekcija, bubrežnih tegoba, pospešuje rad crijeva i podstiče izkučivanje štetnih materija iz krvi.
Ribizla je veoma rasprostranjeno voće koje se jede svježe, koristi u kulinarstvu za spremanje džemova, pekmeza i soka, a poznato je i po svojim ljekovitim svojstvima. Uspijeva na mjestima koja su izložena suncu i dobroj ventilaciji, ali neophodna joj je i vlaga.
U narodnoj medicini crvena ribizla poznata je kao voće koje otvora apetit, jača organizam i čisti ga od nagomilanih štetnih materija (posebno mokraćne kiseline). Zbog obilja svežih vlakana u semenkama svežih bobica crvene ribizle pospešuju rad crijeva, a zahvaljujući drugim ljekovitim sastojcima ubrzavaju oporavak posle hiruške intervencije.
A sada se nudi mogućnost da je konzumirate tokom cijele godine. Potražite kandiranu ribizlu u trgovini Biosimbioze u Tešnju.