Iako je po izgledu gotovo identično kravljem mlijeku, sojino se mlijeko uvelike nutritivno od njega razlikuje. Sojino mlijeko nema kolesterola jer je nastalo iz biljke, a u biljkama se kolesterol ne može sintetizirati. Stoga je to namirnica izbora za sve koji pate od hiperkolesterolemije, povišenog tlaka i bolesti srca.
Sojino mlijeko ne sadrži mliječni šećer laktozu, molekulu zbog koje mnoge osobe ne podnose kravlje mlijeko, pa se preporučuje u svim slučajevima intolerancije na laktozu. Po sadržaju kalcija, sojino je mlijeko znatno siromašnije od kravljeg, stoga nije pogodno za one osobe koje boluju ili su sklone osteoporozi. Prava vrijednost sojina mlijeka leži u visokom sadržaju proteina, koji su jednako vrijedni kao i proteini životinjskog podrijetla, a u odnosu na kravlje mlijeko koje sadrži 3,1% proteina, u sojinu mlijeku taj postotak iznosi visokih 7,7%.
Zbog ovog visokog sadržaja proteina sojino se mlijeko preporučuje ne kao napitak, već kao namirnica koja bi se trebala više puta sedmično uz ostale fermentirane proizvode od soje koristiti u prehrani.
Sojino mlijeko potražite u trgovini Biosimbioze u Tešnju.