Čist, sirov, nerafiniran agava sirup.
Ovaj agava sirup nije miješan s bilo kojim drugim sirupom ili zaslađivačem. Tamnije je boje s obzirom na to da nije obrađivan na visokim temperaturama.
Okusom podsjeća na karamelu. Možete ga koristiti kao zdravu zamjenu za šećer.Kao što znate, na tržištu postoji nekoliko verzija agavinog sirupa, ali samo onaj koji je iz organskog uzgoja i obrađivan na niskim temperaturama je dostojan svoga imena.Agava sirup je prirodni zaslađivać koji se dobiva iz Južnoameričkog kaktusa. Često ga zovu „medena vodica“, jer ima blagi okus i svjetlu boju.
Sirup agave – prirodni zaslađivač
Agavin se nektar dobiva iz agavinih listova. Režu se listovi stari između 7 i 14 godina.Dobiveni sok se filtrira, a potom zagrijava na niskim temperaturama kako bi se odvojili polisaharidi od običnih šećera.
Glavni polisaharid sadržan u agavinom nektaru je inulin, koji se uglavnom sastoji od fruktoze.
Filtrirani sok varira od svijetlo do tamnožute boje, ovisno o načinu obrade.
Sladak, a ne diže nivo šećera u krvi
Zbog svojeg niskog glikemijskog indeksa, agavin sirup gotovo nimalo ne utječe na razinu šećera u krvi.
Stoga je idealan za dijabetičare i ljude preosjetljive na šećer.
Glikemijski indeks je mjera koja nam pokazuje kojom brzinom i intenzitetom se povisuje razina glukoze u krvi nakon konzumiranja određene hrane.
Usporedbe radi, glikemijski indeks agavinog sirupa je 27, meda 83, a bijelog šećera 137.
No, niži glikemijski indeks ne znači i manju slatkoću: agava je 1,4 do 1,6 puta slađa od običnog šećera, te je i kaloričnija od glukoze.
Stoga je idealan za dijabetičare i ljude preosjetljive na šećer.
Glikemijski indeks je mjera koja nam pokazuje kojom brzinom i intenzitetom se povisuje razina glukoze u krvi nakon konzumiranja određene hrane.
Agava sadrži saponine i fruktane. Saponini imaju antiupalna svojstva i jačaju imunološki sustav, te pomažu u borbi protiv bakterija.
Fruktani su korisni kod dijabetesa i pretilosti, smanjuju razinu štetnih crijevnih bakterija, pomažu kod zatvora i smanjuju rizik od nastanka raka crijeva.
Fruktani također povećavaju apsorpciju minerala poput kalcija i magnezija – potvrdili su znanstvenici s Nacionalnog politehničkog instituta u Guanajuatu u Meksiku.
Dostatan nivo kalcija, zajedno s magnezijem i vitaminom D, smanjuje opasnost od osteoporoze i drugih bolesti povezanih sa zdravljem kostiju.
Studije pokazuju da je inulin pogodan za gubitak viška kilograma zbog svojeg malog glikemičkog indeksa, te poticanja osjećaja sitosti.
Inulin je povezan sa smanjenjem razine kolesterola i rizika od nekolikih vrsta raka.Sirup agave sadrži i vlakna koja potpomažu rad probavnoga sustava, te mnoge elemente u tragovima, poput kalcija, željeza i vitamina B i C.
Agavin sirup ne sadrži škrob, pa je ovaj zaslađivač pogodan za osobe na bezglutenskoj prehrani.
Agava sadrži i inulin, vrstu fruktana kojem se pripisuje niz pozitivnih učinaka na ljudsko zdravlje.
Ovaj sirup možete potražiti u trgovini Biosimbioze u Tešnju.