I oni koji vode računa o raznovrsnosti ishrane,
posebno kad je reč o balansiranom unosu ugljenih hidrata, proteina i masti,
morali bi povesti računa o nekim nutricionističkim upozorenjima koja se odnose
na mleko, maslac, ulje, jaja, gvožđe i druge namirnice.
Ova
namirnica ima zasićene masti, ali najnovije studije pokazuju holesterol iz
hrane nema veliki utica na veći broj srčanih obolenja. Holesterom je sastavni
deo našeg tela, bez njega mozak i organi zaduženi da stvaraju hormone ne bi
mogli da obavljaju funkicije kako treba. Osim toga, holesterol je potreban i
zbog proizvodnje vitamina D, koji se u ljudskom organizmu proizvodi samo pod
dejstvom sunčeve svetlosti. Prirodne zasićene masti kakva je maslac mogu biti
korisne jer duže stvaraju osećaj sitosti nego ugljeni hidrati u namazima i
margarinu. Masla je jedan od bogatijih izvora vitamina A, koji štiti srce,
štitnu žlezdu, nadbubrežne žlezde… Dok mnogi namazi imaju sterole ili
stanole, koji mogu smanjiti sposobnost apsorbovanja nekih vitamina kao što je
vitamin E.
teksture, lako se maže. Koristi se kao zamena za maslac od mleka ili
suncokretov margarin. Pogodan za pripremu torti, kolača i svih vrsta peciva. Sojin maslac potražite u trgovini Biosimbioze u Tešnju.