Bogatstvo iz hercegovačkih vrtova: Stari kažu jedite ovo i bit ćete zdravi

/

Hercegovci imaju sreću da na njihovom području raste voće i
povrće koje je izuzetno zdravo. Biža (grašak), raštika, mahune, blitva,
špinat samo su neke od zdravih namirnica koje Hercegovci imaju gotovo
svakodnevno na jelovniku.

Ove namirnice imaju visok postotak hranjivih sastojaka i
više istraživanja je potvrdilo da su dobri borci protiv raznih bolesti. Osim
povrća, svakako je preporučljivo jesti i voće poput jabuka, šljiva, smokvi,
šipaka, višanja, piše Bljesak.info.

Kraljica raštika

Nema vrta u Hercegovini u kojemu nije posađena raštika. Raštika
se u Hercegovini najčešće jede kao čorba, a mnogi su je u posljednje vrijeme
počeli koristiti svježu za pravljenje smoothieja. Njezini listovi koriste se za
pravljenje izuzetno ukusnog japraka. Ova namirnica je bogata vitaminima
B, C, E i K, kao i kalijem, cinkom, manganom, magnezijem, fosforom i željezom.

Raštiku je dobro jesti jer poboljšava zdravlje očiju, jača
kosti, smanjuje rizik za bolesti srca, regulira rad metabolizma. Sadrži malo
kalorija, pa je dobra i za dijetalnu prehranu.

Šipak – idealan za zdravlje

Šipak je bogat vitaminima C, B1, B2, B3, D i K, a
pokazao se kao izvrstan izvor antioksidansa. Konzumacija šipka je sjajna
preventiva protiv bolesti srca i krvnih žila, te želučanih tegoba. Šipak
smanjuje i rizik od nekolikih vrsta raka, a štiti od osteoporoze i Alzheimerove
bolesti. Konzumacijom šipka jačamo imunitet, čuvamo zube, te usporavamo
starenje, piše Bljesak.info.

Sok od šipka poboljšava erektilnu funkciju i podiže
kvalitetu spermatozoida.

Kuke – dobre i protiv raka

Samonikla biljka penjačica iz hercegovačkog krša je izuzetno
bogata vitaminima i mineralima. Kuke sadrže kalij, fosfor, sumpor,
kalcij, magnezij, željezo, bakar, cink, fluor, jod, te vitamine C i B. Pomažu
kod zatvora, a navodno su toliko zdrave da mogu spriječiti pojavu raka.

Kuke se obično jedu svježe na salatu ili kao omlet s jajima. S
obzirom na to da se ova namirnica u posljednje vrijeme popularizirala kuke su
se počele kombinirati i s vrhnjem, u rižotu ili s njokima.

 zosradio.ba


spot_img

Povezani postovi

Kako zaštititi biljke od mraza za samo nekoliko minuta?

Jesen i zima donose mnogo ljepote, ali i izazova,...

Ovi kozmetički proizvodi mogu biti veoma opasni za zdravlje, a koristimo ih svakodnevno

Mnogi se ne bi osjećali dobro da napuste dom,...

Zašto je važno hodati nakon obroka? Dovoljno je tek pet minuta

Kratka šetnja nakon obroka može vam pomoći na više...

Prirodni eliksir: Potrebna su vam dva sastojka za napitak koji čisti jetru i reguliše probavu

Svako jutro, prije doručka, možete pripremiti prirodni napitak koji...