Hercegovci imaju sreću da na njihovom području raste voće i
povrće koje je izuzetno zdravo. Biža (grašak), raštika, mahune, blitva,
špinat samo su neke od zdravih namirnica koje Hercegovci imaju gotovo
svakodnevno na jelovniku.
Ove namirnice imaju visok postotak hranjivih sastojaka i
više istraživanja je potvrdilo da su dobri borci protiv raznih bolesti. Osim
povrća, svakako je preporučljivo jesti i voće poput jabuka, šljiva, smokvi,
šipaka, višanja, piše Bljesak.info.
Kraljica raštika
Nema vrta u Hercegovini u kojemu nije posađena raštika. Raštika
se u Hercegovini najčešće jede kao čorba, a mnogi su je u posljednje vrijeme
počeli koristiti svježu za pravljenje smoothieja. Njezini listovi koriste se za
pravljenje izuzetno ukusnog japraka. Ova namirnica je bogata vitaminima
B, C, E i K, kao i kalijem, cinkom, manganom, magnezijem, fosforom i željezom.
Raštiku je dobro jesti jer poboljšava zdravlje očiju, jača
kosti, smanjuje rizik za bolesti srca, regulira rad metabolizma. Sadrži malo
kalorija, pa je dobra i za dijetalnu prehranu.
Šipak – idealan za zdravlje
Šipak je bogat vitaminima C, B1, B2, B3, D i K, a
pokazao se kao izvrstan izvor antioksidansa. Konzumacija šipka je sjajna
preventiva protiv bolesti srca i krvnih žila, te želučanih tegoba. Šipak
smanjuje i rizik od nekolikih vrsta raka, a štiti od osteoporoze i Alzheimerove
bolesti. Konzumacijom šipka jačamo imunitet, čuvamo zube, te usporavamo
starenje, piše Bljesak.info.
Sok od šipka poboljšava erektilnu funkciju i podiže
kvalitetu spermatozoida.
Kuke – dobre i protiv raka
Samonikla biljka penjačica iz hercegovačkog krša je izuzetno
bogata vitaminima i mineralima. Kuke sadrže kalij, fosfor, sumpor,
kalcij, magnezij, željezo, bakar, cink, fluor, jod, te vitamine C i B. Pomažu
kod zatvora, a navodno su toliko zdrave da mogu spriječiti pojavu raka.
Kuke se obično jedu svježe na salatu ili kao omlet s jajima. S
obzirom na to da se ova namirnica u posljednje vrijeme popularizirala kuke su
se počele kombinirati i s vrhnjem, u rižotu ili s njokima.