Ko će s kim u vlast: Komšić neće bez Radončića, Čović neće bez Dodika!?

Datum:

Navodno da postoji dogovor predsjednika DF-a Željka Komšića i SBB-a Fahrudina Radončića da u vlast ne idu jedan bez drugog. To bi bila jaka koalicija, no apetita je puno, a broj fotelja je ograničen… Kada je u pitanju državna razina, gotovo je izvjesno da će koalicija s federalne razine tamo praviti vlast. No, s kim iz Republike Srpske, još je neizvjesno


Izvor: Dnevni list/ Autor: S. B. Šagovnović

 

Dok se u Republici Srpskoj još prebrojavaju glasovi, u Federaciji BiH počelo se već šuškati o budućim koalicijama. Federalnu i državnu vlast činit će SDA i HDZ BiH, a već jučer nagađalo se kako bi im partneri mogli biti i DF i SBB.

 

Navodno da postoji dogovor predsjednika DF-a Željka Komšića i SBB-a Fahrudina Radončića da u vlast ne idu jedan bez drugog. To bi bila jaka koalicija, no apetita je puno, a broj fotelja je ograničen. No, sjetimo li se koliko je žuči proliveno u predizbornoj kampanji između Bakira Izetbegovića (SDA) i Fahrudina Radončića (SBB), sigurno je da će SDA pokušati vlast praviti bez Radončića. Pa i Izetbegović je u izbornoj noći kazao kako SDA vlast neće praviti s Radončićem. Također, postavlja se pitanje zašto bi Komšićdijelio svoj dio kolača s Radončićem ako to ne mora.  Radončić se u igru pokušava ubaciti i preko Dragana Čovića koji bi uvijek radije surađivao s njim nego s Komšićem.

Ključ je Dom naroda

U federalnom Parlamentu SDA i DF zajedno će imati sigurno 44 mandata, što je gotovo parlamentarna većina, a s HDZ-om BiH koji će imati sigurno više od 13 mandata mogli bi imati stabilnu parlamentarnu većinu. No, ključ formiranja vlasti u Federaciji svakako je u Domu naroda federalnog Parlamenta. Sastav klubova naroda uvelike će diktirati i sastav nove vlasti.

Primjera radi, to otvara velike šanse za ulazak u vlast HDZ-a 1990. s kojim bi se kroz Klub Hrvata u Domu naroda FBiH isključila svaka mogućnost formiranja vlasti bez HDZ-a BiH. S obzirom na složen sustav izbora vlasti u Federaciji, za konačne odluke trebat će sačekati i sastav Kluba Srba koji predlaže potpredsjednika Federacije.

U RS-u gusto

Kada je u pitanju državna razina, gotovo je izvjesno da će koalicija s federalne razine tamo praviti vlast. No, s kim iz Republike Srpske, još je neizvjesno.

Milorad Dodik ponovno je predsjednik Republike Srpske i gotovo je izvjesno da će u tom entitetu praviti vlast sa svojim starim koalicijskim partnerima DNS-om i SP-om. Oni imaju komotnu većinu u Narodnoj skupštini RS-a i mogu bez problema formirati novu Vladu. Male glavobolje Dodiku bi mogao zadati DNS čiji je predsjednik Marko Pavić zatražio mjesto premijera entitetske Vlade. Broj mandata u Skupštini daje pravo Paviću trgovati, jer bi tu poziciju, ako ne od Dodika, vjerojatno mogao dobiti od SDS-a kome nedostaje tek nekoliko mandata da bi sa svojim partnerima iz Saveza za promjene bio u prilici sastavljati Vladu. Ipak, od izvora bliskih DNS-u doznajemo kako su puno bliži odluci da ponovno idu sa SNSD-om. Ova stranka prošla je i u državni Parlament te i na toj razini računa na dio kolača u vlasti.

Kada je u pitanju državna razina, SNSD iako s najvećim brojem mandata u Zastupničkom domu Parlamenta BiH ipak više nije u komotnoj poziciji iz razloga što je Mladen Ivanić (PDP- Savez za promjene) uzeo mjesto srpskog člana Predsjedništva BiH. U SNSD-u ipak čekaju konačne rezultate iz Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH jer je razlika između Ivanića i njihove Željke Cvijanović svega nekoliko stotina glasova.

Predsjedništvo BiH predlaže mandatara za sastav Vijeća ministara koji u ovom mandatu pripada Bošnjacima i najvjerojatnije će ga imati SDA. Po toj logici Ivanić bi za sobom na državnu razinu mogao povući i SDS i cijeli Savez za promjene. Uz to u ovaj scenarij se uklapa i činjenica da je posljednjih godina suradnja SDA i SDS-a u uzlaznoj putanji. SDA bi, doznajemo iz pouzdanih izvora, radije izabrao SDS nego SNSD. Ovo iz razloga što bio pozicija SDA bila puno komotnija u takvoj koaliciji, nego u partnerstvu s Dodikom i Čovićem.

Ne treba zaboraviti da će i Čović inzistirati, koliko bude mogao, da u vlast uđe Dodik jer HDZ BiH je u prošlom mandatu u vlasti bio samo zahvaljujući SNSD-u. Čović bi se, ukoliko umjesto SNSD-a u vlasti bude SDS, mogao naći na mukama. Vrata za državnu razinu Dodiku su otvorena ukoliko vlast formira u RS-u. U protivnom, SDS i PDP preuzimaju sve.

Dobro upućeni izvori iz RS-a ne isključuju ni mogućnost da PDP i Mladen Ivanić uđu u partnerstvo sa SNSD-om. Time bi i za Dodika i za Ivanića bile riješene sve dvojbe. U politici se nikad ne zna, pa često i naizgled nemoguće postane realnost. Ipak, treba sačekati da se svi glasovi izbroje i glave ohlade. Pregovori i slaganje vlasti sigurno neće biti laki i kratki, bar to se može reći sa sigurnošću.

Sarajlić i Zvizdić premijeri?

 

Iako se glasovi još prebrojavaju i mandati u parlamentima i skupštinama uskoro neće biti dodijeljeni, već se počinje nagađati i s imenima. Što se tiče Vijeća ministara u ulozi mandatara, već se spominje potpredsjednik SDAAsim Sarajlić.

 

Kada je u pitanju Vlada Federacije, nagađa se kako bi na njezino čelo mogao doći Denis Zvizdić, predsjednik Županijskog odbora SDA.  Ipak, radi se o poluinformacijama, jer i u SDA sigurno će puno stvari biti jasnije nakon dodjele mandata. Također, ne treba zaboraviti da u ovoj stranci postoje dvije frakcije te da obje treba zadovoljiti.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)

Povezani postovi
Related

Završen sastanak Osmorke i HDZ-a: Krišto predsjedavajuća Vijeća ministara BiH, Nikšić premijer Vlade FBiH

U Konjicu je danas okončan sastanak Osmorke i HDZ-a BiH....

Lopovi opuhali trgovinu: Odnijeli hranu, cigarete, alkohol i novac

Policijskoj stanici Istočno Novo Sarajevo jučer je prijavljeno da...

Ukrao Golf, malo se provozao, odvezao ga u drugo dvorište odakle je ukrao bicikl

Pripadnici banjalučke Policijske uprave uhapsili A. S. iz Prijedora...

Ko je kriv zbog nasilja djece: Roditelji, škola ili sistem?

Gotovo svakodnevno slušamo o novim slučajevima vršnjačkog nasilja u...