Tešnjaci traže da se kuća u kojoj se snimala serija “Tale” proglasi nacionalnim spomenikom

/

U općini Tešanj je pokrenuta peticija da se kuća u kojoj je snimana serija “Tale” i još dvije kuće u Tešnju proglase nacionalnim spomenikom. U pripremi su izrade historijata kuća koje će biti priložene uz peticiju, a govore o dugoj historiji i važnosti očuvanja takvih dragulja arhitekture.

Osim kuće u kojoj je snimana serija “Tale”, kuća Smailbegovića i magaza hadži-Avde Mešića bi trebale biti proglašene nacionalnim spomenicima.

Profesor historije iz Tešnja Damir Nuhbegović nam je rekao da je ta kuća kroz godine mijenjala vlasnike, a posljednji vlasnik je Feđa Alićehajić.

“Zanimljiva je činjenica da je dio čuvene jugoslovenske serije ‘Tale’ sniman upravo u ovoj kući. Tešanj je inače zanimljiv za filmadžije, jer je čaršija bila industrijski, a mahala stambeni dio, a čak i u šeherima i većim gradovima je tako bilo raspoređeno. Zanimljiva je i panorama grada, a ovdje je sniman i film ‘Gori vatra’. Ko god dođe u Tešanj zaljubi se u gostoprimljivost jedne male kasabe i otvorenost i iskrenost ljudi”, ispričao nam je Nuhbegović.

U ovim kućama više niko ne živi, previše su trošne i ne preporučuje se ulazak u ove objekte. Nažalost, nismo mogli ući da se uvjerimo u kakvom je stanju unutrašnjojst kuće. Nalazi se pored Eminagića konaka, jedine od najstarijih i najljepših objekata gradske stambene arhitekture grada, a koji je obnovljen 2005. godine kada je na osnovu Odluke Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, proglašena nacionalnim spomenikom.

Serija “Tale” snimljena je u produkciji TV Sarajevo 1978. godine, po tekstu Derviša Sušića i u režiji Sulejmana Kupusovića. Kroz epizoda ove serije, pratimo zgode i nezgode narodnog liječnika i šaljivdžije Taleta, koji svojom iskrenom odanošću narodnooslobodilačkoj borbi, ali i iskrenom voljom za životom i svakovrsnim uživanjem izaziva nepodijeljene simpatije gledatelja, piše Klix.ba

Povezani postovi

Samir Bajrić podnio ostavku na mjesto predsjednika Mjesne zajednice Šije

Nakon što je prošle godine Jasmin Čajić dao ostavku...

Firma ADENAL Jelah prijatelj Mješovite srednje škole Tešanj

U okviru projekta "Jedan privrednik, jedna učionica", kojeg provodi...

Maglajlije obradovale više od 100 pacijenta u Općoj bolnici Tešanj

Ko od vas osvane u miru i sigurnosti svoga...

Mirela Buljubašić pristupila Našoj stranci Tešanj

Mirela Buljubašić, magistrica književnosti naroda BiH i b/h/s jezika,...