Devet bh. policajaca pod nadzorom UN-a u Liberiji

Datum:

Dok je svijet i jučer sa strahom pratio epidemiološku situaciju u vezi s ebolom, koja je u proteklom periodu odnijela brojne živote, u našoj zemlji još nema zabilježenog slučaja zaraze ovim virusom.

Kako saznaje “Avaz”, od jučer je na Aerodromu Sarajevo osigurana prostorija koja treba poslužiti za pregledanje putnika koji dolaze iz visokorizičnih zemalja: Nigerije, Gane, Liberije, Gvineje i Sijera Leonea. Nema opasnosti Naši izvori kazali su nam da je to dogovoreno prekjučer na sastanku s predstavnicima Granične policije BiH i Federalne sanitarne inspekcije. Prema informacijama koje su nam bile na raspolaganju tokom jučerašnjeg dana, na Sarajevski aerodrom doputovala je jedna osoba s područja zapadne Afrike, ali je nakon fitosanitarnog pregleda ustanovljeno da nije zaražena virusom. Glavni federalni epidemiolog Jelena Ravlija za “Avaz” je potvrdila da do sada nijedna osoba koja je ušla u FBiH nije bila pod nadzorom zbog sumnje na ebolu. Podsjetila je da je, u skladu s odredbom Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti FBiH, obavezan nadzor nad osobama koje su bile ili za koje postoji sumnja da su bile u kontaktu s osobama oboljelim od karantinskih bolesti. 

Duška Dimač s liberijskim lokalnim stanovništvom Milka Mrđa, portparol Instituta za javno zdravstvo RS, kazala nam je da se osobe koje dolaze s afričkog kontinenta, otkako se ebola pojavila, moraju javljati na granici i reći da dolaze iz zemalja u kojima je ebola registrirana. – Mi smo pod zdravstvenim nadzorom imali tri osobe koje su došle s afričkog kontinenta. Posljednjoj osobi jučer (srijeda, op. a.) okončan je zdravstveni nadzor. Kod druge dvije osobe nadzor je završen ranije – kazala je Mrđa. Kada je riječ o bh. građanima koji se nalaze u visokorizičnim zemljama, naš list saznaje da ih je ukupno devet, a u pitanju su policijski službenici koji se trenutno nalaze u Mirovnoj misiji Ujedinjenih naroda u Liberiji (UNMIL). Samir Rizvo, pomoćnik ministra sigurnosti BiH za međunarodnu saradnju, potvrdio nam je ovu informaciju, kazavši da trenutno nema opasnosti po zdravlje naših policajaca koji se nalaze u ovoj misiji.

– UN je poduzeo mjere opreznosti, ograničeno je kretanje pripadnika misije, nastoji se suziti radijus kretanje policajaca. Provode se sve potrebne i jasno propisane procedure. Mi, naravno, pratimo situaciju i u stalnom smo kontaktu s našim ljudima – kazao je Rizvo.

Pomoćnik ministra vanjskih poslova Zoran Perković izjavio je za “Avaz” da ovo ministarstvo ne raspolaže informacijama ima li u nekim visokorizičnim zemljama zapadne Afrike bh. civila.

– Mi u tim državama nemamo konzularnih predstavništava. To područje pokrivamo koliko možemo iz naših predstavništava u Libiji i Egiptu – kazao je Perković.

Ko su bh. građani u Liberiji

Kako saznaje “Avaz”, devet policijskih službenika, a riječ je o Perici Bajeviću, Sanji Hanić, Milanu Bajiću, Saneli Idrizović, Saši Proliću, Vladimiru Skariću, Duški Dimač, Draženu Trivunu te Kenanu Zuniću, trenutno su angažirani u UNMIL misiji u Liberiji kao tim lideri. Oni su stacionirani u gradovima Monrovija, Kakata i Buhanan i pod strogim su nadzorom UN-a.

Sastanak Obame sa svjetskim liderima

Američki predsjednik Barak Obama (Barrack) održao je preksinoć videokonferenciju s premijerima Velike Britanije, Francuske, Njemačke i Italije Dejvidom Kameronom (David Cameron), Fransoa Olandom (Francois Hollande), Angelom Merkel i Meteom Rencijem (Matteo Renzi) o internacionalnom odgovoru na ebolu. Obama je pozvo na brži i jači odgovor na ovu pošast.(avaz.ba)

Povezani postovi
Related

Inflacija se može usporiti i ukrotiti kroz niže poreze

„Rast cijena koji se dešava posljednjih mjeseci je samo...

U Beču uhapšen državljanin BiH: Zaplijenjen kokain vrijednosti 1,5 miliona eura

U bečkoj četvrti Penzing uhapšena su jučer trojica osumnjičenih...

Besplatni obroci za sve osnovce: Želimo na taj način spriječiti stvaranje razlika među djecom

Besplatni obrok za svakog učenika osnovne škole u Hvatskoj...

BMW-om divljao na autoputu: Vozio nevjerovatnih 252,8 kilometara na sat

Saobraćajna policija je na autoputu Miloš Veliki, kod Obrenovca u...