Vašington, Brisel i Berlin razmatraju rezultate izbora

/

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija zainteresirane su da u Bosni i Hercegovini, nakon što su održani izbori, bude formirana vlast na bazi mogućeg dogovora o deblokadi evropskog puta i funkcioniranja Federacije, saznaje “Dnevni avaz” iz dobro obaviještenih diplomatskih izvora.  

Snažan interes

U Vašingtonu, Briselu, a posebno Berlinu, proteklih dana pomno analiziraju preliminarne rezultate. No, primarni interes velikih sila nije formalni raspored unutar koalicije, nego očekivanje da vlast koja zauzme poziciju ima kapacitet da riješi pitanja koja već više od osam godina onemogućavaju razvoj i stabilnost države.

Sve zemlje regiona za to vrijeme su ostvarile veliki napredak, uključujući i Srbiju i Kosovo, koje su mnogi smatrali nerješivom enigmom. Ali, umjesto toga, te obje države koračaju ka Briselu, dok se BiH zaplela u mrežu neriješenih pitanja ljudskih prava i odnosa s Evropskom unijom.

Kako nam je prenio zapadni diplomata, BiH doslovno mora dobiti parlamentarnu većinu koja ima dovoljno mandata da izglasa ustavne promjene u nivou ispunjavanja presude “Sejdić – Finci” te usvoji koordinacijski mehanizam za EU. Oba uvjeta deblokirala bi priliv stotina miliona eura iz IPA fondova te dala zamah uzdrmanoj i izoliranoj ekonomiji.

Također, nova koalicija treba biti u stanju, uporedo s tim procesom, stabilizirati veći entitet, riješiti pitanje Mostara i funkcioniranja FBiH, ali bez teritorijalnog prekrajanja.

Međunarodna zajednica, posebno SAD, bit će, kako nam je preneseno, garant da nikakvog trećeg entiteta neće biti, ali to ne znači da prestaje obaveza novih vlasti da pronađu kreativno rješenje za deblokadu FBiH.

Zapaljiva retorika

Stranci, kako saznajemo, vjeruju da bi rješavanje ovih pitanja deblokade EU i stabilizacije FBiH, uz političke promjene u RS, efikasno riješilo i pitanje zapaljive secesionističke retorike, koja je, kako mnogi vjeruju, posljedica, a ne uzrok problema u državi.

– BiH je na začelju Evrope i to je generator drugih negativnih procesa. Nova vlast to mora promijeniti hitno. Ako nije u stanju to uraditi, to nije vlast koju treba formirati. Takva ljestvica u startu se mora postaviti, a, uostalom, i birači su – riječi su “Avazovog” sagovornika.

 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Influenserica Adna Helić se oglasila nakon izlaska iz pritvora: “Čista savjest…”

Influenserica Adna Helić, koja je privedena u sklopu akcije...

Parlamentarci iz BiH diskutovali o pravednoj energetskoj tranziciji

Peti panel Energetskog samita 2024 u Neumu okupio je...

Zapečaćeno šest objekata, izrečene kazne od 36.900 KM

Poreski inspektori su na području Tuzlanskog kantona zapečatili šest...

Nacrt usvojen, poslodavci i sindikati saglasni: Radnici u trgovini korak bliže neradnoj nedjelji

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je Nacrt zakona...