Platite prekršajnu kaznu na vrijeme i pola vam se prašta

/

Već dva mjeseca na snazi je novi Zakon o prekršajima Federacije Bosne i Hercegovine. Iz Ministarstva za unutrašnje poslove KS-a saznajemo da su građani već upoznati s njegovim prednostima, te vjeruju kako će to povećati naplativost, ali i utjecati na budžet onih koji su počinili prekršaj.

Naime, prema ovom Zakonu, vozači u Federaciji BiH koji odluče svoju kaznu zbog prekršaja u prometu platiti u zakonski određenom roku platit će samo pola iznosa iste, piše Radiosarajevo.ba

“To je jedna od veoma značajnih promjena, koja se možda najviše tiče građana, odnosno onih koji su počinili neki od prekršaja i koji su sankcionirani prekršajnim nalogom (novčanom kaznom)”, kaže za Radiosarajevo.ba glasnogovornik MUP-a KS Irfan Nefić.

Podsjetimo, ciljevi donošenja novog Zakona o prekršajima nisu isključivo represivnog karaktera, nego trebaju imati i određeni preventivni utjecaj u smislu povećanja javnog reda, sigurnosti saobraćaja, smanjenja rada nacrno, povećanja fiskalne discipline, te stabilnosti penzionih i drugih javnih fondova.
“Na ovaj način se povećava plaćanje kazni, ali i olakšava građanima koji su napravili prekršaj. Mi već izdajemo prekršajne naloge koji su u skladu s novim Zakonom i to funkcionira bez problema. Građani koji su upoznati s ovim zakonskim rješenjem rado ga koriste”, ističe Nefić.

Očekuje se da će ovakvo zakonsko rješenje, koje postoji u većini razvijenih država, povećati stepen naplate novčanih kazni izrečenih prekršajnim nalogom. Pogotovo, ako imamo na umu da je do sada vladao trend milionskih iznosa neplaćenih kazni na nivou cijele BiH.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Snijeg opet u BiH, evo u kojim predjelima

Danas u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno...

U mesnicama u BiH svega 25 posto domaćeg mesa

Uvoz mesa u Bosnu i Hercegovinu nadmašuje izvoz deset...

Cijene namirnica iz aprila ove i prošle godine: Skuplji kafa, riža i meso, evo za koliko

Cijene hrane već nekoliko godina zadaju najviše glavobolje prosječnoj...

Ekonomija u BiH će rasti, ali nema napretka bez dubokih reformi

Ekonomija Bosne i Hercegovine će i ove godine rasti,...