Platite prekršajnu kaznu na vrijeme i pola vam se prašta

/

Već dva mjeseca na snazi je novi Zakon o prekršajima Federacije Bosne i Hercegovine. Iz Ministarstva za unutrašnje poslove KS-a saznajemo da su građani već upoznati s njegovim prednostima, te vjeruju kako će to povećati naplativost, ali i utjecati na budžet onih koji su počinili prekršaj.

Naime, prema ovom Zakonu, vozači u Federaciji BiH koji odluče svoju kaznu zbog prekršaja u prometu platiti u zakonski određenom roku platit će samo pola iznosa iste, piše Radiosarajevo.ba

“To je jedna od veoma značajnih promjena, koja se možda najviše tiče građana, odnosno onih koji su počinili neki od prekršaja i koji su sankcionirani prekršajnim nalogom (novčanom kaznom)”, kaže za Radiosarajevo.ba glasnogovornik MUP-a KS Irfan Nefić.

Podsjetimo, ciljevi donošenja novog Zakona o prekršajima nisu isključivo represivnog karaktera, nego trebaju imati i određeni preventivni utjecaj u smislu povećanja javnog reda, sigurnosti saobraćaja, smanjenja rada nacrno, povećanja fiskalne discipline, te stabilnosti penzionih i drugih javnih fondova.
“Na ovaj način se povećava plaćanje kazni, ali i olakšava građanima koji su napravili prekršaj. Mi već izdajemo prekršajne naloge koji su u skladu s novim Zakonom i to funkcionira bez problema. Građani koji su upoznati s ovim zakonskim rješenjem rado ga koriste”, ističe Nefić.

Očekuje se da će ovakvo zakonsko rješenje, koje postoji u većini razvijenih država, povećati stepen naplate novčanih kazni izrečenih prekršajnim nalogom. Pogotovo, ako imamo na umu da je do sada vladao trend milionskih iznosa neplaćenih kazni na nivou cijele BiH.

Povezani postovi

Vokabular koalicionih partnera na nivou kafanskog: Ko je narkoman, ko alkoholičar, a ko potrčko?

Predsjednik RS Milorad Dodik (SNSD) već godinama važi za...

Salku Zildžića danas puštaju iz pritvora u Užicu, kaznu će izdržavati u Tuzli

Viši javni sud u Užicu prihvatio je sporazum o...

Spoljnotrgovinski deficit BiH veći od sedam milijardi KM

Prema podacima Agencije za statistiku BiH koji su objavljeni...

Alarmantni i poražavajući podaci: Broj korisnika javnih kuhinja neprestano raste

Oko 19.000 građana Bosne i Hercegovine hrani se u...