Srbija: Na džamiju u Subotici bačeni molotovljevi kokteli, požar ugasile komšije pravoslavci i katolici

/

Na džamiju u Subotici noćas su dvije nepoznate osobe bacile molotovljeve koktele i pokušale da izazovu požar. Komšije, pravoslavci i katolici, ugasili su vatru.

Za sada nepoznate osobe podmetnule su požar na dijelu Muhadžir džamije  jutros nešto prije četiri sata, a brzom intervencijom komšija vatra je ugašena, dok je policija izvršila uviđaj, potvrdio je za AA predsjednik Odbora Islamske zajednice Subotica Ibazer Uzeiri.

“Komšija koji nije musliman je ugasio vatru, oni čuvaju džamiju. Situacija da je dobra nije. Nemamo mi neke probleme ovdje u Subotici, to se desilo prvi put. Nismo očekivali ovako nešto, ali uvijek ima nešto što nije dobro”, izjavio je Uzeiri dodavši da su iznenađeni noćašnjim napadom na džamiju.

On je naglasio da “ne zna šta bi se desilo da komšije koje su nemuslimani – katolici i pravoslavci nisu ugasili vatru” kao i da je sve snimljeno nadzornim kamerama.

Predsjednik Odbora Islamske zajednice Subotica je rekao da su vjernici muslimani u Subotici uznemireni, te izrazio očekivanje da će predstavnici vlasti i lokalne samouprave u Subotici osuditi ovaj napad.

Imam džamije Selmo Dreković, koji se u trenutku požara nalazio na spratu u stanu koji je uz džamiju, rekao je da je požar namjerno izazvan i da će glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Mevlud Dudić, koji je ne putu za Suboticu, kasnije saopštiti detaljnije infrormacije.

Vatra koja je brzo ugašena oštetila je vrata i garažnu kapiju na stambenom dijelu objekta predviđenog za smještaj imama i njegove porodice, piše Klix. 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Iran je u subotu napao Izrael s više od 300 dronova i projektila: 99 posto presretnuto, čeka se odgovor

Drugi dan sukoba Izraela i Irana sigurnosne službe iz...

Evo liste: Koje zemlje su najbogatije u Evropi

Objavljeni su podaci o bogatstvu stanovnika država Evropske unije Luksemburg...

Tijelo Danke Ilić još nije pronađeno, osumnjičeni skrivanjem onemogućavaju dugu zatvorsku kaznu?

Osumnjičeni je priznao da je navodno autom udario Danku,...

UN: Domaćinstva u svijetu dnevno bace milijardu obroka

Domaćinstva u svijetu su tokom 2022. godine bespotrebno dnevno...