Srbija: Na džamiju u Subotici bačeni molotovljevi kokteli, požar ugasile komšije pravoslavci i katolici

Datum:

Predsjednik Odbora Islamske zajednice Subotica Ibazer Uzeiri je rekao da su vjernici muslimani u Subotici uznemireni zbog ovog napada. Izrazio je očekivanje da će predstavnici vlasti i lokalne samouprave u Subotici osuditi ovaj napad.


Na džamiju u Subotici su noćas nepoznata lica bacila molotovljeve koktele i pokušala da izazovu požar. Komšije pravoslavci i katolici ugasili su vatru, javlja Anadolu Agency (AA).

Za sada nepoznate osobe podmetnule su požar na dijelu Muhadžir džamije jutros nešto prije četiri sata, a brzom interevncijom komšija vatra je ugašena, dok je policija izvršila uviđaj, potvrdio je za AA predsjednik Odbora Islamske zajednice Subotica Ibazer Uzeiri.

“Komšija koji nije musliman je ugasio vatru. Komšije čuvaju džamiju. Situacija da je dobra nije. Nemamo mi neke probleme ovde u Subotici, to se desilo prvi put. Nismo očekivali ovako nešto, ali uvek ima nešto što nije dobro”, izjavio je Uzeiri dodavši da su iznenađeni noćašnjim napadom na džamiju.

On je naglasio da “ne zna šta bi se desilo da komšije koje su nemuslimani – katolici i pravoslavci nisu ugasili vatru” kao i da je sve snimljeno bezbjednosnim kamerama.

Predsjednik Odbora Islamske zajednice Subotica je rekao da su vjernici muslimani u Subotici uznemireni zbog ovog napada. Izrazio je očekivanje da će predstavnici vlasti i lokalne samouprave u Subotici osuditi ovaj napad.

Imam džamije Selmo Dreković, koji se u trenutku izazvanja požara nalazio na spratu u stanu koji je uz džamiju je takođe, rekao da je požar namjerno izazvan i da će glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Mevlud Dudić, koji je ne putu za Suboticu, kasnije saopštiti detaljnije infrormacije.

“Na Muhadžer džamiju u Subotici nepoznata lica bačen je molotovljev koktel koji je pruzrokovao ozbiljnu štetu. Istraga je u toku”, saopštio je Mešihat Islamske zajednice u Srbiji.

Vatra koja je brzo ugašena oštetila je vrata i garažna kapiju na stambenom dijela objekta predviđenog za smještaj imama i njegove porodice.

U Subotici, na krajnjem sjeveru Srbije, još 2008. godine izgrađena je džamija sa minaretom, na putu Sofija – Budimpešta prva nakon više od 250 godina. Džamija koja nosi naziv El-muhadžir (izbjeglica) nalazi se u blizini pijace na Karađorđevom putu, ima minaret visok 16 metara i osam manjih kubeta (kupola).

Džamija su izgradili muslimani Subotice uz pomoć donacija iz inostranstva, Sandžaka i ostalih dijelova Srbije je jedina sa minaretom u Vojvodini.

(Bh-index)

Povezani postovi
Related

U Hrvatskoj palo 40 centimetara snijega

Na području Gorskog kotora i Like padao je snijeg. Također,...

Muž nokautirao zvaničnika HDZ-a nakon što mu je suprugu uhvatio za stražnjicu

Direktor Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom...

Nakon presude: Objavljeni detalji brutalnog ubistva pjevačice Marjanović

Zoran Marjanović, osuđen je juče na 40 godina zatvora...

Preminuo Malčanski berberin, doživotno osuđeni silovatelj

Jučer je u Kazneno-popravnom zavodu Požarevac preminuo Ninoslav Jovanović,...