Od srijede poplave, snijeg i minusi

Datum:

BiH će zahvatiti veliko nevrijeme, a pad temperatura će biti neubičajan za ovo doba godine, tvrdi Zoran Zadro, administrator popularne Facebook stranice Vremenska prognoza za HR i BIH.


“Konačno su se svi prognostički materijali usuglasili, i defintivno trebate uživati u još ovih par dana lijepa ugodna i topla sunčana vremena. Lijepo vrijeme pratiti će nas sve do drugog dijela utorka kada će našu regiju polako zahvaćati jak frontalni sustav sa sjeverozapada i sjevera Europe.

Dolaskom ovog sustava potkraj utorka i tokom srijede doći će do stvaranja jače izražene ciklone nad sjevernom Italijom te sjevernim Jadranom, spomenuta će se ciklona tokom srijede i dijela četvrtka kretati preko naših krajeva dalje nad jugoistok Europe.Zbog jačanje jugozapadnjaka do kraja utorka te ponovno poprilično visokih temperatura za ovo doba godine u našoj regiji, ovakav prodor hladna zraka proći će dosta burno krenuvši od područja Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, pa sve do Italije Srbije, Crne gore i ostalih zemalja na Balkanu. Dakle kada govorimo u ovakvim sinoptičkim situacijama onda svakako treba da se upozori na jak vjetar, prvo jugozapadnjak do srijede a tokom srijede jak sjeveroistočnjak, obilna kiša te jaki pljuskovi i grmljavine ponegdje će dovesti do poplava u obalnim dijelovima Balkana ali i Jadrana te područja Italije”, kaže Zadro. Dodaje da probleme s prekomjernim količinama kiše treba očekivati i na području BiH te Srbije ali ipak velike poplave se ne očekuju, samo budite oprezni zbog bujica.

“Do sada smo imali iznadprosječno toplo vrijeme međutim od srijede do nedjelje treba se pripremiti na možda neprimjereno hladno vrijeme za doba godine, jer vrlo je izvjestan snježni pokrivač u gorju, moguće i zamjetniji, ne bi me iznenadila pojava snijega ponegdje i u nizinama npr. Bosne.

Jaka i vrlo jaka bura na Jadranu te na području Hercegovine te obalnih dijelova Balkana očekuje se od srijede pa sve do kraja petka.Na kraju svakako treba reći ovo je više zimska promjena vremena nego jesenska, ali u jesen su se i prije događali ovakvi prodori, i nikakvo nije čudo snijeg u gorju te možda ponegdje i u nizinama naše regije”, kaže Zadro.


(DNEVNO.BA)

Povezani postovi
Related

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH danas razmatra o računovodstvu i zdravstvenom osiguranju

Redovna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine...

Slatka u domovima ministara i parlamentaraca danas im povećane plate za 500 KM

Prema predloženom budžetu, ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija...

Usvojena inicijativa kojom će se napad na novinare tretirati kao posebno krivično djelo

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je u drugom krugu...

Vratila se iz Njemačke u BiH: Nisam mogla uštedjeti ništa, živjela sam u garsonijeri

Franka Križanović iz Viteza prije tri godine otišla je...