Kanada – Najmanje 20 metaka ispaljeno u parlamentu

/

U zgradi kanadskog parlamenta u Ottawi, pored spomenika palim borcima, u srijedu se u prijepodnevnim satima začula rafalna paljba.

Najmanje 20 metaka je ispaljeno, dok je policija hvatala jednu ili dvije osobe, ispričali su očevici.

“Jedan muškarac je ušao u parlament trčeći. Progonili su ga policajci naoružani puškama” izjavio je za AFP Marc-Andre Viau, zaposlenik u parlamentu, koji je procijenio da je “u zgradi ispaljeno dvadesetak metaka iz automnatske puške”, javlja Fena.

Lokalni mediji su objavili da su “dva muškarca nosila lovačke puške”, ali policija još nije izdala saopćenje o događaju.

Istovremeno je vojnik koji je vani čuvao stražu ispred spomenika mrtvima teško ranjen. Teško naoružani specijalci brzo su raspoređeni oko ureda premijera Stephena Harpera i oko saveznog parlamenta.

Kanadske vlasti su u utorak podigle za jedan stepen nivo uzbune zbog terorizma, s nižeg na srednji.

Svjedoci napadača opisuju kao muškarca s puškom ili automatom, odjeven je u tamni kaput, a neki tvrde i da je lice prekrio pokrivalom kakvo se može vidjeti u bliskoistočnim državama.

Iako su lokalni mediji u jednom trenutku izvijestili da je napadač u parlamentu ubijen, u zgradu su se čuli novi pucnji, pa se čini kako situacija još nije razriješena.

Inside Parliament in Ottawa during 2014 shooting

Inače, cijela Kanada je proteklih nekoliko dana na iglama nakon što je podignut stepen opasnosti od mogućeg terorističkog napada.

Zasad nema informacija tretiraju li kanadske vlasti današnji incident u Ottawi kao teroristički napad, piše Radio Sarajevo.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Iran je u subotu napao Izrael s više od 300 dronova i projektila: 99 posto presretnuto, čeka se odgovor

Drugi dan sukoba Izraela i Irana sigurnosne službe iz...

Evo liste: Koje zemlje su najbogatije u Evropi

Objavljeni su podaci o bogatstvu stanovnika država Evropske unije Luksemburg...

Tijelo Danke Ilić još nije pronađeno, osumnjičeni skrivanjem onemogućavaju dugu zatvorsku kaznu?

Osumnjičeni je priznao da je navodno autom udario Danku,...

UN: Domaćinstva u svijetu dnevno bace milijardu obroka

Domaćinstva u svijetu su tokom 2022. godine bespotrebno dnevno...