Uhapšena i Lajla Torlak: SIPA javno objavila ko je sve priveden u današnjoj akciji ‘Gibraltar’

Datum:

U akciji je do sada slobode lišeno sedam osoba inicijala N.K. (1967.), B.K. (1972.), L.T. (1978.), Z.B. (1964.), S.P. (1958.), D.A.(1965.) i S.K. (1970.) zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo organizirani kriminal, u vezi s krivičnim djelima iz oblasti finansijskog kriminala i korupcije

Istražnim aktivnostima utvrđeno je da su članovi organizirane kriminalne grupe na osnovu krivotvorenih ili štetnih ugovora i faktura, izvlačili novac posredstvom off shore kompanija u inostranstvu i stekli protivpravnu imovinsku korist u iznosu većem od pet miliona eura za navodni otkup TV prava i usluga, a koja najvećim dijelom nisu bila stvarno prometovana. Dio novca zadržan je na računima off shore kompanija, dok je dio prebacivan na lične račune osumnjičenih osoba u inostranstvu i korišten za kupovinu skupocjene imovine.

 

U toku su pretresi stambenih objekata, poslovnih prostorija i pokretnih stvari na 16 lokacija s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

 

Osobe lišene slobode bit će privedene u službene prostorije SIPA-e, gdje će se nad njima izvršiti kriminalistička obrada, nakon čega će biti predate Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.

 

Aktivnosti se provode po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, u saradnji s pripadnicima MUP-a Kantona Sarajevo, MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, MUP-a Zapadno-hercegovačkog kantona i MUP-a Republike Srpske.

 

Aktivnosti u okviru ovog predmeta intenzivno se nastavljaju, a o konačnim rezultatima javnost će biti naknadno informirana, saopćeno je iz SIPA-e, javlja agencija FENA.

 

Podsjećamo radi se o osobama osumnjičenim za kaznena djela organiziranog kriminala, a u svezi sa zloupotrebom položaja ili ovlasti, sklapanjem štetnih ugovora, poreznim utajama, pranjem novca i nezakonitim transakcijama u višemilijunskim iznosima, među kojima suNeven Kulenović (1967.), direktor marketinške agencije S.V.R.S.A, zatimBelma Kulenović (1972.), Sanjin Kulenović (1970.), Lajla Torlak(1978.), Darko Aleksić  (1965.), te visoki dužnosnici telekom kompanije “Eronet“, među kojima direktori Stipe Prlić (1958.) i Zoran Bakula (1964.)

 

Među osumnjičenima su i Ejub Kučuk(1973.) i Senad  Zaimović (1964.), koji se trenutno nalaze na putu i koji će se po povratku u Sarajevo javiti istražnim organima.

 

 

(FENA/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dg)


Povezani postovi
Related

Mirela likvidirana u domu roditelja: Sedam metaka ispalio je njen suprug, aktivni policajac

Mirela Lulić ubijena je tamo gdje se osjećala najsigurnije....

Sve prijavljeno policiji: Užasan slučaj u Gračanici, dječaci silovali vršnjaka?

U jednom privatnom objektu u Gračanici, na području Tuzlanskog...

Tešanj: U Dobropolju izvršena teška krađa

Prema informacijama koje je objavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova ZDK,...

Tešanj U Kraševu ukradeno gorivo iz automobila

Kako je saopćeno iz MUP-a ZDK u toku noći...