Velika akcija Tužilaštva BiH i SIPA-e: Pretresi i hapšenja zbog višemilionskih malverzacija

/

Iz SIPA-e je saopćeno da se akcija izvodi na području Sarajeva, Banje Luke, Mostara, Posušja i Gruda

Po nalogu tužitelja Tužiteljstva BiH, od ranih jutarnjih sati, više stotina policijskih službenika SIPA-e i policijskih agencija koje pružaju podršku u akciji, na terenu su izvršili lišenja slobode, pretrese i privođenja, usmjerena na devet osoba koje su meta ovih aktivnosti, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Pretresi se vrše na ukupno 17 lokacija.

Radi se o osobama osumnjičenim za krivična djela organiziranog kriminala, a u vezi sa zloupotrebom položaja ili ovlasti, sklapanjem štetnih ugovora, poreznim utajama, pranjem novca i nezakonitim transakcijama u višemilionskim iznosima.

U okviru ove akcije, realiziraju se lišenja slobode osumnjičenih, među kojima su Kulenović Neven (1967.), direktor marketinške agencije S.V.R.S.A, zatim Kulenović Belma (1972.), Kulenović Sanjin (1970.), Torlak Lajla (1978.), Aleksić Darko (1965.), te osumnjičeni Kučuk Ejub (1973.) i Zaimović Senad (1964.) kao i visoki dužnosnici telekom kompanije “Eronet”, među kojima direktori Stipe Prlić (1958.) i Zoran Bakula (1964.).

Tužiteljstvo BiH provodi intenzivnu istragu, u kojoj je ostvarena i međunarodna suradnja sa policijom i pravosuđem drugih zemalja, prvenstveno Republike Slovenije i Republike Hrvatske, na otkrivanju i dokumentiranju počinjenih krivičnih djela.

“Bitno je istaći da su finansijskim malverzacijama koje su predmet istrage, budžet naše zemlje, a samim tim i svi građani, oštećeni za višemilionske iznose”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Iz SIPA-e je saopćeno da se akcija izvodi na području Sarajeva, Banje Luke, Mostara, Posušja i Gruda.

“Istražnim aktivnostima utvrđeno je da su članovi organizirane kriminalne grupe svojim nezakonitim radnjama, na osnovu krivotvorenih ili štetnih ugovora i faktura, izvršili izvlačenje novca i stekli protivpravnu imovinsku korist u iznosu većem od pet miliona eura za navodni otkup TV prava i usluga, a koja najvećim dijelom nisu bila stvarno prometovana”, saopćeno je iz SIPA-e.

Osobe lišene slobode bit će privedene u službene prostorije SIPA-e, gdje će se nad njima izvršiti kriminalistička obrada, nakon čega će biti predate Tužilaštvu BiH na dalje postupanje, prenosi BH-Index.

Povezani postovi

I dalje se traga za Dankom, stotine ljudi i danas na terenu

Od utorka se traga za dvogodišnjom Dankom Ilić koja...

Sjajne vijesti: Uskoro jedinstven uređaj za plaćanje autoputeva u regionu

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu...

U Federaciji BiH skočile cijene namirnica: Evo koliko su poskupili poljoprivredni proizvodi

Podaci Federalnog zavoda za statistiku pokazuju da u februaru...

Dok nabavljamo helikoptere i transportere: “BiH evidentno zaostaje kada je riječ o ulaganju u sigunosni sektor”

U vrijeme globalne nesigurnosti i konstantne napetosti unutar Bosne...