DJECA PRODALA MRTVO TIJELO SVOGA OCA DA NA NJEMU VJEŽBAJU DOKTORI?! Evo šta njegov sin na to kaže…

Datum:

Možda vam je poznata priča o čovjeku koji je navodno prodao jednom Njemcu već davno ukopano tjelo svoga oca uvjerivši ga da je to na Balkanu poginuli njemački vojnik iz II svjetskog rata kojeg je ovaj Njemac tražio i za informaciju nudio dosta novca. “Oče, nisi putovao za života, a sad ode u Njemačku”, navodno je rekao sin Balkanac iz ove priče trpajući novac u džep…

Teško je znati da li je ova priča istinita ili ne, ali je sasvim sigurno istina da se selom Pribislavcem, u Međimurju u Hrvatskoj, ovih dana pronjela vijest da su djeca prodala tijelo svog preminulog oca Stjepana Oreškog, da bi se na njemu mogli vježbati studenti medicine.

– Prilazile su mi bake iz sela i pitale jesmo li zaista prodali tatu. Čuo sam i da se po selu priča da je on još za života prodao svoje tijelo i uzeo novac, no najčešća je verzija bila da smo tijelo nakon njegove smrti prodali baš mi, njegova djeca, i to samo da uštedimo na troškovima njegova sprovoda. Sve su te priče rezultat needuciranosti i neinformiranosti ljudi o doniranju tijela – kaže Franjo Oreški, čiji je otac Stjepan, nakon duge i teške bolesti, u 72. godini umro 20. 9. oko 23.30 sati.

Evo kako je tekla cijela ta priča!

Mrtvačnica je u 1.30 potpisala potvrdu o smrti. Franjo je odmah uzeo telefon u ruke i nazvao Zavod za anatomiju zagrebačkog Medicinskog fakulteta, u kojem se dežura cijeli dan i noć jer tijelo u roku od 24 sata mora biti u Zavodu. Sve je to unapred dogovoreno.

Tijelo je odmah prevezeno u Zagreb i tamo, prema ugovoru koji je još 2012. godine potpisao sam Stjepan, treba ostati tri godine. Namjeravaju ga koristiti u znanstvenim istraživanjima i obuci studenata, budućih ljekara.

Potom tijelo trebaju kremirati i vratiti ga rodbini, kako bi ga pokopali na mjesnom groblju.

– Još nisam siguran šta je oca navelo da potpiše ugovor o doniranju tijela. Meni i bratu još je prije četiri godine rekao: Djeco, ja ću završiti faks nakon smrti. I eto ga na Medicinskom fakultetu. Prije pet godina oboljeo je od raka koštane srži, proveo je puno vremena po bolnicama i u razgovorima s ljekarima. Možda se tu negdje rodila ideja. Otac je bio i dugogodišnji davaoc krvi, koju je dao pedesetak puta, prvi je potpisao donorsku karticu za darivanje organa. Bio je jednostavno takav čovjek – napominje Franjo.

Sve do posljednjih mjeseci života bio je aktivan, insistirao je da se sam na biciklu, dva do tri puta nedeljno, vozi na hemoterapiju u Čakovec. Dva mjeseca prije smrti znao je voziti deonice od 20 do 40 kilometara.

Tek kad tijelo više nije moglo izdržati iscrpljujuće hemoterapije, završio je u krevetu.

Prema neslužbenim informacijama, u Hrvatskoj oko 120 građana ima potpisane ugovore o doniranju tijela nakon smrti.

(blic portal.com)

Povezani postovi
Related

Muž nokautirao zvaničnika HDZ-a nakon što mu je suprugu uhvatio za stražnjicu

Direktor Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom...

Nakon presude: Objavljeni detalji brutalnog ubistva pjevačice Marjanović

Zoran Marjanović, osuđen je juče na 40 godina zatvora...

Preminuo Malčanski berberin, doživotno osuđeni silovatelj

Jučer je u Kazneno-popravnom zavodu Požarevac preminuo Ninoslav Jovanović,...

Srbija pronašla put za izvoz u Rusiju, ide preko Turske

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Branislav Nedimović rekao...