Još jedan ćorak SIPA-e: Svih devet osumnjičenih u akciji “Gibraltar” pušteni na slobodu

Datum:

Uhapšeni u akciji “Gibraltar” pušteni su na slobodu nakon što je Sud BiH odbio prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje jednomjesečnog pritvora.

Kako javlja FTV, Sud BiH je odbio prijedlog Tužilaštva BiH kao neosnovan jer nije našao postojanje osnovane sumnje što je osnovni uslov za određivanje pritvora.

Sud je naložio puštanje osumnjičenih. Žalba na ovu odluku može se uložiti Kaznenom vijeću Suda BiH u roku od 24 sata.

Ovu vijest večeras je za Dnevni avaz potvrdio Davor Martinović, advokat Zorana Bakule, člana uprave HT Eronet. On je za naš list kratko kazao da je već na putu za Hercegovinu skupa sa Bakulom i Stipom Prlićem, direktorom HT Mostar.

Iz izvora bliskih Tužilaštva nejasno je zbog čega se Sud odlučio da večeras donese odluku o puštanju na slobodu uhapšenih jer je na današnjem ročištu u Sudu potvrđeno da će ova informacija biti poznata tek sutra ujutro.

U akciji “Gibraltar” pripadnici  (SIPA) uhapsili su devet osoba i to: Nevena Kulenovića, Belmu Kulenović i Sanjina Kulenovića iz marketinške agencije S.V.R.S.A, Stipu Prlića i Zorana Bakulu visoke dužnosnike HT Eroneta, Lajlu Torlak, zamjenicu direktora Pinka BH, Darka Aleksića direktora Mreže plus, Ejuba Kučuka direktora agencije MITA Ejuba, i Senada Zaimovića vlasnika “Fabrike”.

Na teret stavlja krivično djelo organizirani kriminial u vezi s krivičnim djelima finansijski kriminal, korupcija, pranje novca, porezna utaja, carinska prevara, zloupotreba položaja, krivotvorenje službene isprave, davanje i primanje dara i drugih oblika koristi.

(Avaz/Kaportal.ba)

Povezani postovi
Related

Prof. Domazet objasnio: Cijene goriva nisu uvjetovane samo cijenama nafte, to je zabluda

Vidio sam jučer nekoliko objava u kojima ljudi (nekoliko...

Zatvorenicima mesa za 5,2 miliona KM, raspisan tender za nabavku

Ministarstvo pravde Federacije BiH raspisalo je nedavno tender za nabavku mesa...

Vlada FBiH iduće sedmice o Programu pomoći kategorijama stanovništva koje su posebno pogođene inflacijom

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i zamjenici premijera, federalni...

Premijer Novalić na otvaranju obnovljene Banje Reumal u Fojnici

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić prisustvovao je svečanom otvaranju...