Još jedan ćorak SIPA-e: Svih devet osumnjičenih u akciji “Gibraltar” pušteni na slobodu

Datum:

Uhapšeni u akciji “Gibraltar” pušteni su na slobodu nakon što je Sud BiH odbio prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje jednomjesečnog pritvora.

Kako javlja FTV, Sud BiH je odbio prijedlog Tužilaštva BiH kao neosnovan jer nije našao postojanje osnovane sumnje što je osnovni uslov za određivanje pritvora.

Sud je naložio puštanje osumnjičenih. Žalba na ovu odluku može se uložiti Kaznenom vijeću Suda BiH u roku od 24 sata.

Ovu vijest večeras je za Dnevni avaz potvrdio Davor Martinović, advokat Zorana Bakule, člana uprave HT Eronet. On je za naš list kratko kazao da je već na putu za Hercegovinu skupa sa Bakulom i Stipom Prlićem, direktorom HT Mostar.

Iz izvora bliskih Tužilaštva nejasno je zbog čega se Sud odlučio da večeras donese odluku o puštanju na slobodu uhapšenih jer je na današnjem ročištu u Sudu potvrđeno da će ova informacija biti poznata tek sutra ujutro.

U akciji “Gibraltar” pripadnici  (SIPA) uhapsili su devet osoba i to: Nevena Kulenovića, Belmu Kulenović i Sanjina Kulenovića iz marketinške agencije S.V.R.S.A, Stipu Prlića i Zorana Bakulu visoke dužnosnike HT Eroneta, Lajlu Torlak, zamjenicu direktora Pinka BH, Darka Aleksića direktora Mreže plus, Ejuba Kučuka direktora agencije MITA Ejuba, i Senada Zaimovića vlasnika “Fabrike”.

Na teret stavlja krivično djelo organizirani kriminial u vezi s krivičnim djelima finansijski kriminal, korupcija, pranje novca, porezna utaja, carinska prevara, zloupotreba položaja, krivotvorenje službene isprave, davanje i primanje dara i drugih oblika koristi.

(Avaz/Kaportal.ba)

Povezani postovi
Related

Za predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH izabran Zvizdić, zamjenici Čavara i Radmanović

Na današnjoj konstituirajućoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne...

Horor u Banjoj Luci: Pretučen učenik 9. razreda, u besvjesnom stanju prevezen u UKC RS

Učenik devetog razreda Osnovne škole "Sveti Sava" u banjalučkom naselju...

U RS poskupljuje struja: Veći računi za one koji troše više od početka sljedeće godine

Regulatorna komisija za energetiku RS dala je zeleno svjetlo...

Nakon što je Novaliću istekao rok: Penzioneri iz Federacije BiH dolaze na mirne proteste u Sarajevo

Da će penzioneri iz Federacije BiH biti prisiljeni na...