DOBOJ: Jedna osoba pod prismotrom zbog ebole

/

Pod zdravstvenim nadzorom u Republici Srpskoj trenutno se nalazi još samo jedna od tri osobe koje su doputovale sa područja u kojima je registrovana ebola, izjavila je u Doboju specijalista epidemiolog u Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Nina Rodić-Vukmir.

“Riječ je o zdravim osobama koje nisu bile u kontaktu sa oboljelima od ebole”, rekla je Vukmirova Srni prije početka edukacije zdravstvenih i ostalih nadležnih institucija sa područja dobojske regije u vezi sa preventivnim i protivepidemijskim mjerama za borbu protiv ebole.

Ona je navela da zdravstveni nadzor takvih osoba traje 21 dan. Dva puta dnevno se mjeri temperatura i provjerava zdravstveno stanje, što čine epidemiolog ili porodični ljekar, u zavisnosti od udaljenosti osobe od najbliže zdravstvene ustanove.

“Za zdrave osobe, kod kojih postoji sumnja ili je utvrđen kontakt sa oboljelom osobom od ebole, predviđen je karantin koji će biti organizovan u Univerzitetskoj bolnici – Kliničkom centru Banjaluka u dijelu Klinike za infektivne bolesti”, izjavila je Vukmirova, dodajući da trenutno nema takvih slučajeva.

Kada je riječ o dijagnostici, BiH je u dogovoru sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom sklopila ugovor sa laboratorijom u Hamburgu, a pored nje uzorci se mogu analizirati i u laboratoriji u Lionu.

Ona je rekla da se ebola prenosi isključivo direktnim kontaktom, kontaktom sa tjelesnim tečnostima koje sadrže uzročnike ebole, a mogu da se nađu i u vanjskom prostoru.

“Specifično liječenje za ebolu i vakcina trenutno ne postoji”, navela je Vukmirova i dodala da se oboljeli liječe isključivo shodno simptomima i kliničkoj slici.

U toku su ispitivanja kada je riječ o vakcini, a prve naznake njene upotrebe su početkom sljedeće godine, na dobrovoljnoj osnovi za zdravstvene radnike u Africi koji rade sa oboljelima.

Simptomi ebole su visoka temperatura, kostobolja, bolovi u mišićima, zglobovima, povraćanje, krvarenja, dehidratacija.

Prema njenim riječima, smrtnost od ebole se u zavisnosti od područja kreće od 50 do 90 posto.

Kritične grupe u BiH su zdravstveni radnici, te lica uključena za transport takvih osoba.

Vukmirova je istakla da je Republika Srpska ispunila sve preporuke i dokumente koje svaka zemlja u ovom periodu, kada nema oboljelih od ebole, treba da razvija.

Pripremljen je set dokumenata, preporuka i uputstava za zdravstvene i ostale ustanove koje bi mogle biti uključene tokom faza zbrinjavanja oboljelih ako dođe do pojave ebole.

Riječ je o Graničnoj službi BiH, regionalnim zavodima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, lokalnim domovima zdravlja koji su zaduženi za utvrđivanje kontakata oboljele osobe i transport u karantin Klinike za infektivne bolesti, te centri javne bezbjednosti u Srpskoj.

Direktor Regionalnog instituta za javno zdravstvo u Doboju Marin Kvaternik rekao je da ova ustanova posjeduje opremu, postupke i osobe osposobljene za eventualnu pojavu slučajeva ebole.

Današnja edukacija organizovana je za radnike zdravstvenih i drugih institucija u vezi sa preventivnim i protivepidemijskim mjerama za borbu protiv ebole, za opštine i gradove koji pripadaju dobojskoj, zvorničkoj i bijeljinskoj regiji.

Edukaciju organizuje Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, piše BH Index. 

 

Povezani postovi

Samir Bajrić podnio ostavku na mjesto predsjednika Mjesne zajednice Šije

Nakon što je prošle godine Jasmin Čajić dao ostavku...

Firma ADENAL Jelah prijatelj Mješovite srednje škole Tešanj

U okviru projekta "Jedan privrednik, jedna učionica", kojeg provodi...

Maglajlije obradovale više od 100 pacijenta u Općoj bolnici Tešanj

Ko od vas osvane u miru i sigurnosti svoga...

Mirela Buljubašić pristupila Našoj stranci Tešanj

Mirela Buljubašić, magistrica književnosti naroda BiH i b/h/s jezika,...