Mandrapa: Od 2015. nove cijene struje

/

Svi građani Bosne i Hercegovine od 1. januara 2015. godine moći će birati od koga će kupovati električnu energiju, čime će zbog konkurencije na tržištu, najvjerovatnije, doći do korekcije cijena struje za sve potrošače, potvrdio je jučer za naš list Risto Mandrapa, predsjednik Federalne regulatorne komisije za električnu energiju (FERK).

Direktiva EU

Mandrapa je pojasnio da je riječ o primjeni regulative Evropske unije (EU), koja podrazumijeva reformu energetskog sektora u cijeloj državi.

– Korekcija cijena će biti, jer će se raditi o otvorenom tržištu električnom energijom. No, jedno sigurno znam, a to je da cijena struje neće biti povećana. Cijena po ovoj direktivi mora biti samo niža, jer će se zbog konkurencije proizvođači električne energije boriti za svoje kupce – kaže Mandrapa.

Prema njegovim riječima, za petak je zakazan sastanak s predstavnicima elektroprivreda i rudnika te članovima sindikata u FBiH kako bi se vidjelo jesu li spremni za ove izmjene.

– Moramo vidjeti dokle se došlo sa zakonom o restrukturiranju energetskog sektora. U ovom slučaju će elektroprivrede ponuditi svoju cijenu, ali ćemo mi dati zadnju riječ. Cijena ne smije divljati. Novost je da se otvara novo tržište, dok smo mi pod zaštitu uzeli male kupce – kaže Mandrapa.

Sve otvoreno

Pojasnio je da će stupanjem ove direktive na snagu na tržištu morati dogovarati cijene putem tendera isto kao u EU, Sloveniji i Hrvatskoj.

– Sve je otvoreno. Veliki potrošači, ako hoće, struju će moći kupovati i iz Ukrajine – rekao je Mandrapa.

Neće biti nimalo lako

Mandrapa kaže da je svjestan da regulativa neće odmah dati rezultate te da će sve ovisiti o tome koliko će bh. kompanije spremno dočekati ove izmjene.

– Neće biti odmah med i mlijeko, ali vjerujem da ćemo ići korak po korak. Siguran sam da će građani, čim im za jedan fening bude jeftinija struja, izabrati tu firmu koja je najpovoljnija – kaže Mandrapa.

Zašto su agresivno nuđeni ugovori potrošačima?

Mnogim potrošačima u BiH, posebno u FBiH, posljednjih mjeseci je iz elektroprivreda nuđeno potpisivanje dugoročnih ugovora, upravo zbog nadolazećih izmjena na tržištu. Onima koji nisu potpisali ugovore, na adrese su stizale “opomene”, a traženo je od njih da potpisuju ugovore na deset godina!? Nije isključeno da će oni koji su to potpisali biti onemogućeni da u tom periodu raskinu ugovor i biraju novog isporučioca.

 

Povezani postovi

Broj gladnih u BiH raste: Svaka peta osoba živi ispod granice siromaštva

Građani Bosne i Hercegovine strahujući odlaze u kupovinu. Nisu...

Koliko dijaspora šalje novca u BiH: “Transfuzija bez koje bi život bio puno teži”

Bh. dijaspora iz godine u godinu sve je brojnija,...

Mi smo genijalna nacija. U kladionicama u Federaciji BiH prošle godine uplaćeno dvije milijarde KM

Većina maloljetnika, čak njih 70% barem je jednom odigralo...

(Ne)rješavanje stambenog pitanja mladih: Kako s 12.000 KM kupiti stan od 200.000 maraka

Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite...