NASA-ina raketa eksplodirala sekundu nakon lansiranja

Datum:

Raketa Antares američke kompanije Orbital Sciences koja je nosila kapsulu Cygnus bez posade na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) eksplodirala je u utorak odmah nakon lansiranja, pokazuju izravne snimke NASA-ine televizije.

“Eksplozija se dogodila odmah nakon lansiranja”, rekao je komentator televizije NASA-e koja je izravno prenosila lansiranje iz svemirskog centra u Wallopsu, na obali Virginije.

Na snimkama se vidi kako se raketa zapalila nekoliko sekunda nakon lansiranja i pada na lansirnu rampu dok se uvis diže vatrena kugla nastala tijekom eksplozije.

“Izgubili smo lanser Orb3”, dodaje komentator rekavši kako se “čini da je u ovoj fazi šteta ograničena samo na lansirnu rampu”.

“Nema naznaka da je osoblje baze bilo u opasnosti, premda je pričinjena znatna materijalna šteta”, nastavio je komentator.

NASA je u kratkom saopćenju objavljenom na njenoj internetskoj stranici rekla da se “odmah nakon polijetanja dogodio kvar” i najavila je da će više informacija objaviti čim to bude moguće. Svemirska agencija dodaje da “surađuje s Orbitalom na prikupljanju podataka o neuspjehu misije”.

Ovo je bilo prvo noćno lansiranje rakete Antaresa i treća misija opskrbe ISS-a uz pomoć Cygnusa, navodi Orbital.

Cygnus je trebao dopremiti 2,2 tone hrane i opreme za znanstvena istraživanja na ISS-u.

Lansiranje je u ponedjeljak bilo odgođeno za 24 sata zbog prisutnosti broda u Atlantskom okeanu, unutar sigurnosne zone u kojoj je zbog lansiranja zabranjena plovidba, piše Depo. 

 

Povezani postovi
Related

BMW-om divljao na autoputu: Vozio nevjerovatnih 252,8 kilometara na sat

Saobraćajna policija je na autoputu Miloš Veliki, kod Obrenovca u...

Rekordan broj djece koja su propustila vakcinu protiv ospica

Rekordno visok broj od gotovo 40 miliona djece širom...

Nestašica jaja u Velikoj Britaniji

Velika Britanija suočena je sa novim problemom u snabdijevanjem...

Jak zemljotres pogodio Tursku: Desetine povrijeđenih, jedna osoba u panici skočila sa balkona

Jak zemljotres pogodio je jutros rano Tursku, objavili su...