NASA-ina raketa eksplodirala sekundu nakon lansiranja

Datum:

Na snimkama se vidi kako se raketa zapalila nekoliko sekunda nakon lansiranja i pada na lansirnu rampu dok se uvis diže vatrena kugla nastala tijekom eksplozije


Raketa Antares američke kompanije Orbital Sciences koja je nosila kapsulu Cygnus bez posade na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) eksplodirala je u utorak odmah nakon lansiranja, pokazuju izravne snimke NASA-ine televizije.

 

“Eksplozija se dogodila odmah nakon lansiranja”, rekao je komentator televizije NASA-e koja je izravno prenosila lansiranje iz svemirskog centra u Wallopsu, na obali Virginije.

 

Na snimkama se vidi kako se raketa zapalila nekoliko sekunda nakon lansiranja i pada na lansirnu rampu dok se uvis diže vatrena kugla nastala tijekom eksplozije.

 

“Izgubili smo lanser Orb3”, dodaje komentator rekavši kako se “čini da je u ovoj fazi šteta ograničena samo na lansirnu rampu”.

 

“Nema naznaka da je osoblje baze bilo u opasnosti, premda je pričinjena znatna materijalna šteta”, nastavio je komentator.

 

NASA je u kratkom saopćenju objavljenom na njenoj internetskoj stranici rekla da se “odmah nakon polijetanja dogodio kvar” i najavila je da će više informacija objaviti čim to bude moguće. Svemirska agencija dodaje da “surađuje s Orbitalom na prikupljanju podataka o neuspjehu misije”.

 

Ovo je bilo prvo noćno lansiranje rakete Antaresa i treća misija opskrbe ISS-a uz pomoć Cygnusa, navodi Orbital.

 

Cygnus je trebao dopremiti 2,2 tone hrane i opreme za znanstvena istraživanja na ISS-u.

 

Lansiranje je u ponedjeljak bilo odgođeno za 24 sata zbog prisutnosti broda u Atlantskom okeanu, unutar sigurnosne zone u kojoj je zbog lansiranja zabranjena plovidba.

 

 

(Index.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

Povezani postovi
Related

Rusija ne može plaćati vanjski dug prvi put od Oktobarske revolucije 1917. godine

Prema posljednjim izvještajima, Rusija po prvi put od Oktobarske...

Godišnja zarada do 145 hiljada KM: Ovo je jedan od najtežih poslova na svijetu

Rad na naftnoj platformi nije uopšte lak posao, zahtijeva...

Ukida se naplata policijskih kazni u gotovini

Od 1. jula 2022. godine novčane kazne za prekršaje...

Vlasnik plantaže: Zbog neradnika mi je propalo 50 tona trešanja

Na plantažama Zlatana Kljakovića Gašpića propalo je više od...