Krivična prijava protiv čelnika Vlade FBiH: Radnici potražuju tri miliona KM

Datum:

Travničko advokatsko društvo podnijelo je krivičnu prijavu protiv Nermina Nikšića, premijera Vlade FBiH, Ante Krajine, federalnog ministra finansija, Petra Ivoševića, pomoćnika ministra u Sektoru za trezor u federalnom Ministarstvu finansija i Melihe Mujezinović – Katana, zaposlene u Vladinom Uredu za saradnju i zastupanje pred Ustavnim sudom BiH, zbog krivičnog djela neizvršavanje odluke Ustavnog suda BiH.

Prema navodima prijave, navedena četvorka je svjesno zanemarila obavezu da sačini listu povjerilaca, koja bi bila osnov za planiranje sredstava za isplatu, uz naznaku perioda u kojem se isplata planira izvršiti tako da bi svi povjerioci mogli znati kada će biti namireni.

– Iako je Ustavni sud BiH naložio strogo poštivanje redoslijeda za namirenje, to nije ispoštovano. Prema našim saznanjima, iznos od 35.000.000 KM, koji je bio planiran u proteklim godinama za izvršenje sudskih presuda i rješenja, isplaćen je mimo liste. Isplate su vršene na način da je Vlada FBiH donosila odluke o zaključenju ugovora o vansudskim nagodbama, tako da je u cjelini suspendovana primjena Zakona o izvršnom postupku FBiH i na taj su način kršena prava povjerilaca, u ovom slučaju radnika namjenske industrije u FBiH (preduzeća Binas, Vitezit…, op.a). Odgovorne osobe iz prijave počinile su niz radnji kako bi u povoljniji položaj dovele samo jednu grupu povjerilaca koji su članovi sindikata, mišljenja je Adil Lozo, jedan od predstavnika povjerilaca.

Ante Krajina, federalni ministar finansija, ističe da je Vlada imala sporazume sa Sindikatom uposlenika državnih službenika i namještenika.

Pravo na kamate

– Ti su se uposlenici, članovi Sindikata, odrekli prava na kamate, a nakon toga potpisan je sporazum da im se glavnice i troškovi postupka isplate u dvije rate, u roku od godinu. Mi smo dali prednost tim isplatama koje su povoljnije za Vladu i gdje se uštedjela kamata. Prema tome, mislimo da smo ispravno postupili. Ako treba neko presuditi, onda su to nadležni sudovi i institucije koje će reći da li je to bilo uredu ili ne. Mi smo izvršna vlast koja nastoji na najbolji način, ali savjesno, domaćinski uraditi svoj posao. Jesmo li ili ne ispravno postupili, to će utvrđivati sud, kazao je Krajina.

(Bh-index)

Povezani postovi
Related

Za predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH izabran Zvizdić, zamjenici Čavara i Radmanović

Na današnjoj konstituirajućoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne...

Horor u Banjoj Luci: Pretučen učenik 9. razreda, u besvjesnom stanju prevezen u UKC RS

Učenik devetog razreda Osnovne škole "Sveti Sava" u banjalučkom naselju...

U RS poskupljuje struja: Veći računi za one koji troše više od početka sljedeće godine

Regulatorna komisija za energetiku RS dala je zeleno svjetlo...

Nakon što je Novaliću istekao rok: Penzioneri iz Federacije BiH dolaze na mirne proteste u Sarajevo

Da će penzioneri iz Federacije BiH biti prisiljeni na...