Krivična prijava protiv čelnika Vlade FBiH: Radnici potražuju tri miliona KM

Datum:

Travničko advokatsko društvo podnijelo je krivičnu prijavu protiv Nermina Nikšića, premijera Vlade FBiH, Ante Krajine, federalnog ministra finansija, Petra Ivoševića, pomoćnika ministra u Sektoru za trezor u federalnom Ministarstvu finansija i Melihe Mujezinović – Katana, zaposlene u Vladinom Uredu za saradnju i zastupanje pred Ustavnim sudom BiH, zbog krivičnog djela neizvršavanje odluke Ustavnog suda BiH.

Prema navodima prijave, navedena četvorka je svjesno zanemarila obavezu da sačini listu povjerilaca, koja bi bila osnov za planiranje sredstava za isplatu, uz naznaku perioda u kojem se isplata planira izvršiti tako da bi svi povjerioci mogli znati kada će biti namireni.

– Iako je Ustavni sud BiH naložio strogo poštivanje redoslijeda za namirenje, to nije ispoštovano. Prema našim saznanjima, iznos od 35.000.000 KM, koji je bio planiran u proteklim godinama za izvršenje sudskih presuda i rješenja, isplaćen je mimo liste. Isplate su vršene na način da je Vlada FBiH donosila odluke o zaključenju ugovora o vansudskim nagodbama, tako da je u cjelini suspendovana primjena Zakona o izvršnom postupku FBiH i na taj su način kršena prava povjerilaca, u ovom slučaju radnika namjenske industrije u FBiH (preduzeća Binas, Vitezit…, op.a). Odgovorne osobe iz prijave počinile su niz radnji kako bi u povoljniji položaj dovele samo jednu grupu povjerilaca koji su članovi sindikata, mišljenja je Adil Lozo, jedan od predstavnika povjerilaca.

Ante Krajina, federalni ministar finansija, ističe da je Vlada imala sporazume sa Sindikatom uposlenika državnih službenika i namještenika.

Pravo na kamate

– Ti su se uposlenici, članovi Sindikata, odrekli prava na kamate, a nakon toga potpisan je sporazum da im se glavnice i troškovi postupka isplate u dvije rate, u roku od godinu. Mi smo dali prednost tim isplatama koje su povoljnije za Vladu i gdje se uštedjela kamata. Prema tome, mislimo da smo ispravno postupili. Ako treba neko presuditi, onda su to nadležni sudovi i institucije koje će reći da li je to bilo uredu ili ne. Mi smo izvršna vlast koja nastoji na najbolji način, ali savjesno, domaćinski uraditi svoj posao. Jesmo li ili ne ispravno postupili, to će utvrđivati sud, kazao je Krajina.

(Bh-index)

Povezani postovi
Related

Prof. Domazet objasnio: Cijene goriva nisu uvjetovane samo cijenama nafte, to je zabluda

Vidio sam jučer nekoliko objava u kojima ljudi (nekoliko...

Zatvorenicima mesa za 5,2 miliona KM, raspisan tender za nabavku

Ministarstvo pravde Federacije BiH raspisalo je nedavno tender za nabavku mesa...

Vlada FBiH iduće sedmice o Programu pomoći kategorijama stanovništva koje su posebno pogođene inflacijom

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i zamjenici premijera, federalni...

Premijer Novalić na otvaranju obnovljene Banje Reumal u Fojnici

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić prisustvovao je svečanom otvaranju...