Kupci »grabe« šporete i grijalice

Datum:

BANJALUKA, SARAJEVO – Uporedo sa dolaskom hladnijih dana, trgovci koji prodaju grijna tijela zadovoljno trljaju ruke, jer je posla znatno više, a pored šporeta, masovno se kupuju i radijatori i grijalice.


Ubjedljivo najveća jagma vlada za pećima na čvrsta goriva, što i ne čudi, budući da sve analize pokazuju da je najisplativije zagrijavanje prostorija na drva.

Ilustracije radi, desetak metara ogrevnog drveta, izrezanog i iscijepanog, košta oko 750 maraka, a grijanje na struju ili plaćanje računa gradskoj toplani izađe vas mnogo više.

U svim specijalizovanim trgovinama koje prodaju grijna tijela potvrdili su da kupaca ne manjka već duže vrijeme, pošto je sezona uveliko počela.

Tako su u jednoj sarajevskoj trgovini istakli da su gužve primjetne, te da se kupuje gotovo sve, od šporeta, do takozvanih kvarcnih grijalica.

“Čak su pojedine vrste šporeta već i ‘razgrabljene’, a mislim da će nam stići za dan-dva ili, pošto stiže vikend, najkasnije u ponedjeljak”, kazali su u u toj trgovini.

Posla imaju i trgovci u Banjaluci, a takođe svjedoče da se šporeti najviše kupuju.

“Ima kupaca dosta. Ko želi takozvano norveško grijanje, za to postoje razne varijante, a cijene se kreću od 120 do 350 maraka. Kada je riječ o šporetima, ‘Smederevo’ i ‘Metalac’ koštaju od 249 maraka do 350, što zavisi od veličine. Šporeti ‘Alfa plam’ koštaju od 469 maraka pa  do hiljadu KM”, kazali su iz banjalučkog “Eurospleta”.

Da kupaca imaju mnogo, svjedoče i u preduzeću “Zeus” Banjaluka, gdje ističu da se najbolje prodaju peći na čvrsto gorivo.

“Cijena je presudan faktor koji kupca navodi na kupovinu”, kazali su u preduzeću “Zeus” Banjaluka.

U “Robotu” Glamočani, kod Laktaša, kažu da takođe kupaca ima i da se najviše traže šporeti.

“Stigli su nam i uljani radijatori te konvektori, kako metalni, tako i stakleni, ali šporeti najviše idu. Kada je u pitanju kupovina, kupcima je najbitnija cijena “, navode u “Robotu”.

Kupci banjalučkog “Tropik centra” na vrijeme su se počeli pripremati za hladnije dane koji dolaze, tako da je, ističu trgovci, sada neznatno primjetna povećana potražnja za grijnim tijelima poput grijalica, radijatora i slično.

“Povećan promet sličnih proizvoda imali smo prije ovog zahlađenja, što povezujemo sa dobrom  akcijskom ponudom koju smo imali kroz kupon-katalog ‘Bonbonjera'”, kažu u banjalučkom “Tropik centru”.

U preduzeću “Fis” Vitez naveli su da se, uporedo sa padom temperature, povećala i potražnja za grijnim tijelima u njihovim prodajnim centrima širom BiH.

“Kupci su zainteresirani za različite tipove, ali ipak prednjače novine na našem tržištu, poput konvektora i peći na pelet”, ističu u “Fisu”.

Mnogi će se u narednim danima privući šporetu, radijatoru ili grijalici, jer meteorolozi najavljuju dosta hladno vrijeme, sa jutarnjim temperaturama od tek nekoliko stepeni iznad nule.

(nezavisne novine)

Povezani postovi
Related

Strpljenje penzionera u FBiH na izmaku: Povećajte penzije ili izlazimo na ulice

Penzioneri u Federaciji Bosne i Hercegovine bit će primorani...

Završetak izgradnje tri dionice autoputa na relaciji Zenica-Žepče tokom 2024. godine

Trasa autoceste poddionica Ponirak – Vraca je dio dionice...

Domar osumnjičen za pokušaj krađe drva: Natovario ih u Golfa

Zbog sumnje da je planirao ukrasti ogrevna drva iz...

Procjene za naredne tri godine: Šta BiH očekuje kod zaposlenosti, rasta cijena, investicija

Direkcija za ekonomsko planiranje Vijeća ministara Bosne i Hercegovine...