DODIK U STRAHU: Merkelova “ohrabrila” Čovića i Izetbegovića da odbace Dodika…

/

Prema tvrdnjama visokog zvaničnika SDA, kancelarka Merkel je navodno jako ohrabrila Bakira Izetbegovića da lakše prelomi kod donošenja teških odluka i toplo mu preporučila da za budućeg partnera u državnoj vlasti ipak odabere Savez za promjene, odnosno SDS i PDP.

Neformalnom “radnom kaficom” Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića u srijedu predveče u Konjicu otpočeli su pregovori između lidera pobjedničkih stranaka oko konstituisanja parlamentarnih većina.

Izetbegović i Čović su dogovorili za sljedeću sedmicu sastanak delegacija SDA i HDZ-a BiH na kojem će se razmotriti te programske poveznice između tradicionalnih partnera i modeli raspodjele vlasti na svim nivoima.

KOALICIJA NARODNJAKA

Juče su se u Mostaru susreli “najbolji prijatelji” Dragan Čović i Milorad Dodik. Vođa SNSD-a Milorad Dodik još uvijek očekuje puno od svoga najodanijeg saveznika u podršci za ostanak SNSD-a u državnoj vlasti, što presudno podrazumijeva omekšavanje Bakira Izetbegovića da ipak za strateškog partnera odabere Dodikov SNSD, a ne SDS Mladena Bosića i PDP svog novoga kolege u državnom Predsjedništvu Mladena Ivanića.

U tom kontekstu se možda i može tretirati kafica u Konjicu koju su relativno brzo ispili Izetbegović i Čović. Kako sada stvari stoje, teško da je Dragan Čović juče u Mostaru mogao prenijeti ohrabrujuće poruke Miloradu Dodiku. Naprotiv, zadnja previranja upućuju da je vrlo izvjesno kako je plan lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića da u novoj vlasti pokraj sebe po svaku cijenu pokuša instalirati SNSD Milorada Dodika i SBB Fahrudina Radončiča i definitivno krahirao. Radončić je već shvatio svoju “nepoželjnu” poziciju pa je i sam javno “preduhitrio” obznanjivanje konačne odluke i SDA-u poručio da je njegova koalicija s Bakirom Izetbegovićem apsolutno nemoguća.

Senzacionalno, međutim, zvuče informacije iz izvora u vrhu SDA, a koje idu u prilog već prilično pouzdanim informacijama da SNSD Milorada Dodika neće biti dio državne parlamentarne većine pa dakle ni u Savjetu ministara BiH.

Naime, izvor je potvrdio je da je ovih dana njemačka kancelarka Angela Merkel navodno u dva navrata telefonom nazvala lidera SDA Bakira Izetbegovića. U prvom protokolarnom pozivu čestitala je Izetbegoviću na izbornoj pobjedi i zaželjela mu uspješan mandat i dobru saradnju s drugom dvojicom članova Predsjedništva Draganom Čovićem i Mladenom Ivanićem, te brzo formiranje novih vlasti na svim nivoima.

Prema izvoru, onaj drugi poziv najmoćnije svjetske državnice je bio daleko zanimljiviji i intrigantniji. Prema tvrdnjama visokog zvaničnika SDA, kancelarka Merkel je navodno jako ohrabrila Bakira Izetbegovića da lakše prelomi kod donošenja teških odluka i toplo mu preporučila da za budućeg partnera u državnoj vlasti ipak odabere Savez za promjene, odnosno SDS i PDP.

Pravdavajuće utemeljenje za tu gestu i elegantno izbjegavanje osude za jednostrano miješanje u unutrašnje političke procese u BiH, i Angela Merkel, ali i Bakir Izetbegović nalaze u sporazumu koji su u aprilu ove godine u Sarajevu potpisale domaće stranke koje pripadaju porodici evropskih narodnih stranaka.

To su dakle, uz SDA i HDZ BiH, upravo i SDS i PDP. Zanimljivo je kako izvor spekuliše, ali nema čvrste dokaze, da je Angela Merkel razgovarala i s čelnikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem i da je i njemu sugerisala sličnu koaliciju kao i Izetbegoviću.

Uz to je navodno Čovića podsjetila kako je i Martin Raguž, lider HDZ-a 1990, jedan od potpisnika deklaracije u Sarajevu. Takođe, indikativno je da je nedavno Bakir Izetbegović otvoreno potvrdio da su neke zapadne zemlje, pri čemu je spomenuo Njemačku, živo zainteresovane da u budućem Savjetu ministara BiH ne bude SNSD Milorada Dodika nego stranke narodne orjentacije.

U cijeloj priči se ne smije smetnuti da je novi član Predsjedništva BiH iz RS Mladen Ivanić jedan od lidera Saveza za promjene, odnosno lider PDP-a. Ivanić je ovih dana istupio dosta žestoko porukama da će on, kao najvišerangirani izabrani srpski zvaničnik koji je u RS dobio daleko najveći broj glasova, odrediti koja će opcija iz RS biti dio budućega Savjeta ministara.

Još su gromoglasnija bila upozorenja, praktično na rubu prijetnji, Izetbegoviću i naročito Čoviću, da moraju uvažavati taj njegov izborni legitimitet i da ne bi bilo dobro da već na startu u Predsjedništvu BIH dođe do sukoba. “Ako Izetbegović i Čović ne uvaže moj legitimitet i otvore sukobe, onda će ih imati cijeli mandat. To nije dobro”, jasan je bio Ivanić. Sigurno je da će Bakir Izetbegović kod prelamanja i o tome voditi računa.

KOMŠIĆ U VLASTI

Dakle, kako se i najavljivalo, pregovaračke cikluse je otpočeo i SDA. Bakir Izetbegović je napokon ogolio svoj stav i na državnoj televiziji priznao da je najskloniji koaliciji na državnom nivou sa strankama iz porodice evropskih narodnih stranaka kojoj pripadaju SDS, PDP, HDZ i SDA.

“Ne bi nam bilo mrsko da je došlo do pobjede bloka PDP/SDS u Republici Srpskoj. Vidjećemo imaju li oni snagu napraviti većinu u Skupštini, ali u svakom slučaju poštovaćemo volju naroda i sarađivati sa SNSD-om i pokušati uticati da SNSD bude konstruktivniji. Bez potrebe su zaustavljali mnoge reforme i put BiH k NATO-u i time nanijeli štetu i nama i sebi, i Bosni i Hercegovini i entitetu Republika Srpska”, poručio je Izetbegović.

Naglasio je da je prvi prioritet u bh. vanjskoj politici Brisel, ali da ne treba zanemarivati prijateljstvo s bilo kim ko može pomoći BiH. Izetbegović smatra da vlast na državnom nivou može biti formirana puno brže nego prošli put, za dva do tri mjeseca, kao i na nivou Federacije BiH, ali da su male šanse da u Federaciji BiH dođe do saradnje sa Savezom za bolju budućnost-Fahrudin Radončić za kojeg tvrdi da sam svojim izjavama zatvara vrata saradnji. Naveo je da u obzir dolazi samo Demokratska fronta – Željko Komšić, a da je SDP-u vrijeme “odmoriti se”.

TRGOVAČKE VRATOLOMIJE

Što se tiče formiranja vlasti u RS-u, tu je situacija iz dana u dan sve zamršenija. Istina, Milorad Dodik uvjerava svoje birače i javno mnijenje kako je partnerstvo njegove stranke s DNS-om Marka Pavića i SP-om Petra Đokića svršena projekcija, ali opozicija upozorava na činjenicu kako to nisu potvrdili još Pavić i Đokić.

U tim relacijama se po svemu sudeći u zadnje vrijeme kreiraju neki dramatični poslovi.
Naime, saznaje se da pojedinci iz DNS-a flertuju sa Savezom za promjene i ne žele novo partnerstvo sa SNSD-om. Takođe, koalicija Domovina sa svojih pet poslanika u Narodnoj skupštini RS itekako može pomrsiti račune SNSD-a.

Naime, pregovarački tim koalicije Domovina je ovlašten svim silama pokušati dobro trgovati i za podršku u formiranju skupštinske većine u RS ucijeniti i SNSD i Savez za promjene, prvenstveno brojem ministarskih pozicija. Dostupne informacije govore da je Savez za promjene spreman više udovoljiti zahtjevima Domovine nego što to i može SNSD.

Inauguracija tročlanoga Predsjedništva BiH kao prve “darovnice” oktobarskih izbora zakazana je tek za sredinu novembra. Nakon toga tek slijede trgovačke vratolomije, javlja BN TV.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Dok prijete secesijom, privreda propada: 300 radnika u RS ostalo bez posla

Industrija tekstila, kože i obuće u Republici Srpskoj u...

U BiH svako drugo dijete nije primilo vakcine protiv najtežih zaraznih bolesti

Stopa vakcinisane djece u BiH posljednjih godina je smanjena,...

“Zeleno svjetlo” za neradnu nedjelju u FBiH, nova pravila i za trajanje radnog vremena

Federalni ministar trgovine Amir Hasičević je nakon usvajanja novog...

Uvodi se strožija kontrola cijena u FBiH, najveća moguća kazna će biti 30.000 KM

Izmjene su predložene jer je Zakon o kontroli cijena...