BiH mogu ponovo da zadese poplave

Datum:

SARAJEVO – Ne postoji garancija da Bosna i Hercegovina neće ponovo u budućnosti biti suočena sapoplavama, ocijenjeno je na početku jučerašnje dvodnevne regionalne konferencije “Poplave u jugoistočnoj Evropi – naučene lekcije i dalji koraci”, koja se održava u Sarajevu.

“Situacija u BiH, kada su u pitanju poplave koje su se dogodile u maju i avgustu, ali i neke koje bi se mogle dogoditi u budućnosti, po pitanju finansijskog aspekta nije nimalo jednostavna”, rekao je Samir Agić, pomoćnik ministra sigurnosti BiH za zaštitu i spasavanje.

Tvrdi da u suštini niko ne može garantovati da se neće ponoviti poplave kakve su se u BiH dogodile u maju ove godine.

“Mislim da u narednom periodu, osim osnovnih stvari koje treba da rješavamo, prvenstveno treba biti riješeno pitanje šta je to koordinacija, a onda će biti i sistema i novca i građani će biti sigurniji”, objasnio je Agić.

Đuro Topić, načelnik općine Orašje, područja koje je stradalo u ovogodišnjim poplavama, ističe da je situacija mnogo bolja, te da su u fazi obnove. Ističe da je općini veliki problem sanacija i obnova porodičnih kuća koje su pretrpjele veliku štetu, kao i poljoprivreda.

“To je najveći problem, koji će, nažalost, generirati mnogo socijalnih problema zato što 2.000 domaćinstava u Orašju živi od poljoprivrede. Uz to je 2.000 stambenih jedinica oštećeno, a između 500 i 600 kuća još nije dobilo nijednu marku pomoći. Ide zima, a ti ljudi su van svojih domova kod obitelji, rođaka i prijatelja”, ističe Topić.

Sanacija nasipa, ističe Topić, trebalo bi da počne naredne godine.

“Šteta na obiteljskim kućama procijenjena je na nekih 30 miliona KM, a do sada je u njih uloženo oko tri miliona KM, a to je 10 posto onoga što je stvarna potreba”, rekao je Topić.

Džonatan Mur, šef Misije OSCE u BiH, rekao je da je šira svrha ove konferencije da poboljša regionalnu saradnju država jugoistočne Evrope u upravljanju vodama. Smatra da je vrlo je jasno da prekogranična priroda i efekti velikih poplava u ovom regionu pozivaju na stratešku pripremu i prevenciju u državama i između država. Ističe da je cilj konferencije da posluži kao regionalni forum za razmjenu informacija i rješenja za smanjenje rizika od poplava i poboljšanje prekogranične saradnje u ublažavanju rizika i zaštiti od poplava. On je rekao da niko ne može uticati i biti dovoljno spreman za prirodne katastrofe, te kao primjer naveo oluju “Katrin” koja je pogodila savezne države Luisianu i Misisipi.

Branimir Mandić, direktor Centra za sigurnosnu saradnju RACVIAC, kazao je kako, osim preventivnog djelovanja, zajedničkog, koordiniranog nastupa svih faktora unutar zemalja, ali i zemalja međusobno, žele da naprave mrežu kontakata koji će biti sposobni da u budućnosti na ovakve i slične događaje reaguju puno ranije. Rekao je da je veoma važno biti brz u ovakvim situacijama i preskočiti birokratske prepreke.

Predstavnica UNDP-a u BiH Amela Ćosović-Medić je istaknula da problem poplava kao i problem klizišta nije samo problem BiH, već cijele regije, te bi rješavanje tog problema trebalo rezultirati konkretnim uputama i projektima kako i šta dalje.

(Blic portal.com)

Povezani postovi
Related

Danas oblačno sa kišom

U Bosni i Hercegovini danas se očekuje oblačno vrijeme sa...

Završen sastanak Osmorke i HDZ-a: Krišto predsjedavajuća Vijeća ministara BiH, Nikšić premijer Vlade FBiH

U Konjicu je danas okončan sastanak Osmorke i HDZ-a BiH....

Lopovi opuhali trgovinu: Odnijeli hranu, cigarete, alkohol i novac

Policijskoj stanici Istočno Novo Sarajevo jučer je prijavljeno da...