Direktor SIPA opet u sudnici: Sastančili dok je Predsjedništvo gorjelo

/

Svjedočenjem pet pripadnika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, jučer je u Sudu BiH nastavljeno suđenje Goranu Zupcu, direktoru Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), optuženom za nesavjestan rad u službi, odnosno da se tokom protesta 7. februara u Sarajevu oglušio o zahtjeve za pomoć u zaštiti zgrade Predsjedništva BiH, te odbio da angažuje Specijalnu jedinicu SIPA.

Edib Numanović, šef operativnog dežurstva DKPT-a BiH, pred sudijom Mirsadom Strikom jučer je kazao da se tog dana čuo sa komandantom Specijalne jedinice SIPA Mirsadom Vilićem, koji mu je kazao “da za sada jedinica neće biti angažovana”.

Pozivi i depeše

Prije toga, Numanović je razgovarao i sa uposlenima u MUP-u KS-a, gdje su mu kazali da su njihovi pripadnici već angažovani, dok mu je u FUP-u rečeno da neće biti angažovanja Specijalne jedinice. U dogovoru sa tadašnjim direktorom Direkcije Himzom Selimovićem, Numanović je sačinio depešu koju je odmah proslijedio SIPA.

– Sačinio sam depešu u kojoj je navedeno da su ugroženi objekat Predsjedništva BiH i zaposlene osobe, te da je potrebno angažovanje jedinice SIPA. Kolega Blažan Trgić je usmeno obaviješten da jedinica neće biti angažovana. To sam prenio direktoru. Mislim da je Trgić rekao i to da mu je kolega iz SIPA kazao da mu je direktor rekao da ga više ne zove po tom pitanju, ispričao je Numanović.

Odgovarajući na pitanja tužitelja Miroslava D. Markovića, pomoćnik komandanta u jedinici za neposredno obezbjeđenje VIP ličnosti Miroslav Škobo je kazao da je u Direkciji oko 14 ili 15 sati održan sastanak. Sa 14 ljudi je krenuo prema zgradi Predsjedništva BiH.

– Gore smo stigli u 18.30 i već je sve bilo, što bi se reklo, završeno, kazao je Škobo, pojašnjavajući da su osim njegove grupe, na istu lokaciju upućene još dvije grupe pripadnika Direkcije. U jednoj od njih nalazio se i Mladen Bjelaković, koji je tad obavljao funkciju pomoćnika komandanta za zaštitu stranih rezidencija. On je ispričao da su osam pripadnika DKPT-a i on na intervenciju upućeni u 15.20, a da su pred zgradu Vlade Kantona Sarajevo stigli skoro sat poslije.

Kordon

– Zatekli smo dim, vatrogasce ispred zgrade Predsjedništva BiH, gorjela su službena vozila… Dobili smo zadatak da budemo u kordonu između Predsjedništva BiH i MVP-a BiH, kazao je Bjelaković, dodajući da su demonstrante pokušavali suzbiti do dolaska specijalaca FUP-a. Na pitanje Zupčevog advokata Dragiše Jokića zašto je tek u 14 sati došao na posao kad je u planu vanrednog osiguranja Predsjedništva BiH za 7. februar već naveden kao član ovog vanrednog obezbjeđenja, Bjelaković je odgovorio: “Nisam ja sačinjavao plan i ne znam ko jeste. Došao sam na posao u redovno doba”, piše Oslobođenje.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Američka ambasada u BiH: Za krizu je kriv prije svih Dodik, a ne međunarodna zajednica

Američka ambasada u Sarajevu reagovala je na aktuelnu političku...

Pozitivni podaci: Žene prednjače na doktorskim studijima

Prema statističkim podacima, u Republici Srpskoj doktorske studije upisuje...

BiH za deceniju ostala bez skoro 50.000 srednjoškolaca

Da su školske klupe i učionice u srednjim školama...

IDDEEA od Vijeća ministara traži skoro tri miliona KM za provođenje fer izbora

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA)...