16 godina bez diplome radi kao ljekar u Domu zdravlja Gradačac!

/

Muhamed Novalić kao ljekar porodične medicine u Domu zdravlja u Gradačcu radi punih 16 godina, a da ne posjeduje diplomu medicinskog fakulteta, otkriva „Dnevni avaz”.

Ovu nevjerovatnu priču ispričali su nam uposlenici Doma zdravlja, kojima su, kako kažu, dozlogrdile brojne neregularnosti kada je riječ o zapošljavanju u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Srčani problemi

Kažu da je to rezultat kadrovske politike SDA, s obzirom na to da je Novalić član Općinskog odbora ove stranke u Gradačcu.

– Tek nakon što je MUP-u TK podnesena krivična prijava protiv Novalića, nakon čega je policija u aprilu iz Doma zdravlja izuzela odgovarajuću dokumentaciju, Upravni odbor  naložio je Novaliću da do avgusta dostavi diplomu. Ali, on je nije dostavio, jer je i ne posjeduje. Ovo je zaista skandalozno jer, s druge strane, ima dosta mladih doktora s diplomama koji su na biroima za zapošljavanje – kažu ovi uposlenici.

Prozvani Novalić priznao je u izjavi za “Avaz” da ne posjeduje diplomu medicinskog fakulteta. No, tvrdi da vodi sudski postupak protiv Medicinskog fakulteta u Banjoj Luci zbog činjenice da mu ne želi dati uvjerenje da je prije rata tu položio nekoliko ispita.

– Ja sam nakon rata nastavio studirati u Tuzli i oni su mi dali uvjerenje o diplomiranju na fakultetu u ovom gradu. Podnio sam više zahtjeva u Banjoj Luci, a onda sam, moram vam reći, od svega bio odustao. U međuvremenu sam imao i srčane probleme – kaže Novalić.

Na konstataciju da uvjerenje o diplomiranju ne može zamijeniti diplomu, Novalić kaže da on to zna, ali da je, jednostavno, “nije uspio izganjati”.

Raniji direktori

Direktor Doma zdravlja Sead Mutić (SDP), na naš upit kako je Novalić mogao raditi sve ove godine, odgovara da su ga zaposlili raniji direktori.

– Ja provodim reviziju ovih diploma. Niko nije kriv dok se ne dokaže. On ima rok do Nove godine da dostavi diplomu. Ima on dosta položenih ispita, nije da nema – kaže Mutić.

Tvrdi da postoje politički motivi

– Čekam ishod sudskog postupka. I meni je sve preko glave. Mislim da je ovo protiv mene politički motivirano, jer sam član OO SDA Gradačac – kaže Novalić.

 

Povezani postovi

U Federaciji BiH skočile cijene namirnica: Evo koliko su poskupili poljoprivredni proizvodi

Podaci Federalnog zavoda za statistiku pokazuju da u februaru...

Dok nabavljamo helikoptere i transportere: “BiH evidentno zaostaje kada je riječ o ulaganju u sigunosni sektor”

U vrijeme globalne nesigurnosti i konstantne napetosti unutar Bosne...

Džamija u Svircu nastoji olakšati vjernicima: Da bi majke klanjale teraviju, organizirali radionicu za djecu

Lijepa priča stiže iz džemata i najstarije džamije iz...

Istraživanje o medijskoj pismenosti: Nastavnici iznose nedostatak znanja kao ključni problem

"Medijska pismenost u osnovnom i srednjem obrazovanju: Stvarnost, izazovi...