DF-Željko Komšić realizira dugogodišnji san HDZ-a i Dragana Čovića?

/

U dokumentu, koji je kreiran u DF-Željko Komšić a koji je javnost imala priliku da vidi i koji služi kao polazna osnova za ulazak te stranke u vlast, predlaže se ukidanje Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke u Vladi Federacije BiH. Ovo je jedan od dugogodišnjih  kontinuiranih zahtjeva HDZ BiH i trn u oku politici HDZ-a BiH i Dragana Čovića.

“Kad je u pitanju entitetski nivo, odnosno nivo Federacije BiH, planirano je ukidanje Federalnog ministarstva obrazovanja, što je u skladu sa presudom Ustavnog suda FBiH. Umjesto tog ministarstva bilo bi osnovano ministarstvo za evropske integracije, dok bi nauka bila pridružena ministarstvu kulture i sporta”,stoji u prijedlogu sporazuma koji će se danas naći na sastanku čelnika stranaka.

Ukidanje Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke predlaže se u vrijeme kada je Vrhovni sud Federacije BiH, po žalbi tog Ministarstva na ranije presude u Mostaru, konačno donio presudu kojom je potvrđeno da praksa “dvije škole pod jednim krovom” predstavljaju etničku segregaciju učenika.

Presudom Općinskog suda u Mostaru utvrđeno je da su tuženo kantonalno  ministarstvo obrazovanja u HNK, te osnovna škole Stolac i Čapljina, organizovanjem škola na etničkom principu i donošenjem i implementacijom školskih planova i programa na etničkom principu, odvajali učenike u školama na području HNK-a na temelju njihove etničke pripadnosti, čime su počinili diskriminaciju.

“Presudom je naloženo Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK-a da poduzme neophodne i zakonom predviđene korake i radnje usklađene s legitimnim i specifičnim ciljevima obrazovanja u skladu s propisima Bosne i Hercegovine u cilju prestanka daljnje diskriminacije djece u školama na području Hercegovačko-neretvanskog kantona na temelju njihove etničke pripadnosti i to tako što će najkasnije do 1. septembra 2012. ustanoviti jedinstvene integrisane multikulturne obrazovne ustanove – škole za utvrđena upisna područja s jedinstvenim nastavnim planom i programom, uz puno poštivanje prava djece na obrazovanje na maternjem jeziku, a drugo i trećeoptuženom se nalaže u istom roku integracijom stvore osnovu multikulturalnosti škole i obrazovanja djece bez obzira na etničku pripadnost, po jedinstvenom planu i programu na maternjem jeziku”, navedeno je u saopćenju federalnog Ministarstva obrazovanja i nauke.

Krajnje je nerazuman prijedlog koji je izradila DF-Željko Komšić iz više razloga. U još aktuelnom sazivu Vlade FBiH ovo ministarstvo je pokazalo da ima svoju funkciju i važnu ulogu u postojećem sistemu obrazovanja u Federaciji BiH, pod uslovom da se stvari postave na pravi način, što je još aktuelnom ministra Damiru Mašićui uspjelo.

Treba podsjetiti da je to jedina institucija koja je obrazovanje “otimala” iz kantona i makar i makar malo ovu zemlju činila da lični na normalnu. To je ista ona institucija koja je promovisala i realizirala novu udžbeničku politiku jednog udžbenika za jedan predmet, a ukinula koruptivnu praksu dogovaranja autora i izdavača sa nastavnicima i preferiranje nekog od izdavača i autora udžbenika. Također, to je ista ona institucija koja je osigurala novac za besplatne udžbenike za socijalno ugrožene. Federalno ministarstvo je  institucija koja se sistematično i ozbiljno uhvatila u koštac sa pojavom “dvije škole pod jednim krovom” i to pred sudskim instancama, a ne politikantski i medijski.

Još apsurdniji je prijedlog da se umjesto tog ministarstva osnuje ministarstvo za evropske integracije na nivou Federacije BiH. Postavlja se pitanje kome je u interesu da sa ovom idejom obezvrijedi isključive nadležnosti države Bosne i Hercegovine u oblasti evropskih integracija i de facto prenese na nivo entiteta.

Ovo je ujedno kontinuirana politika koju već dugo zagovaraju stranke iz Republike Srpske, ali i HDZ BiH koji želi da u isti proces budu uključeni čak i kantoni, prenosi MOJ portal.

Povezani postovi

Mirela Buljubašić pristupila Našoj stranci Tešanj

Mirela Buljubašić, magistrica književnosti naroda BiH i b/h/s jezika,...

Počeli razgovori oko koalicije za Lokalne izbore 2024: U Tešnju DF i SBiH prave zajedničku listu

Krajem prošle godinepočele su konsulatacije i razgovori oko koalicija...

Da li je nekada prvi čovjek SDA i općine Tešanj još uvijek član SDA?!?

Na portal tesanj.net pojavila se kolumna koju potpisuje nekada...

Političarke na Balkanu i dalje izložene različitim vrstama nasilja

Položaj žena u politici i na mjestima gdje se...