Zapošljavanje u BiH: Investicije traže političku stabilnost

Datum:

Nezaposlenost je i dalje gorući problem mladih u BiH. Prema statističkim podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH do 30. septembra, u BiH je bilo 547.937 osoba na evidencijama zavoda za zapošljavanje.

Statistike pokazuju da se nezaposlenost smanjila u Federaciji za 2.312, u RS-u za 2.029 i u Brčko distriktu za 41 osobu. U ovoj godini je radni odnos prestao za 6.139 osoba, dok su poslodavci u prvih devet mjeseci prijavili potrebe za zapošljavanjem 4.493 nova radnika. 

Promjena vlasti 


Kako je ranije ocijenjeno, 2014. je počela bilježiti pozitivne rezultate kada je u pitanju zapošljavanje. Zabilježen je blaži ekonomski rast. Međutim, poplave koje su BiH pogodile u maju, sasvim očekivano, oslabile su ekonomsku aktivnost i zaustavile nastavak ekonomskog rasta od 2,7 posto, ostvarenog u prvom kvartalu. Činjenica je da su majske poplave uništile i mnoga radna mjesta te je tako, nažalost, zaustavljen i rast broja zaposlenih u prvih pet mjeseci. 

Iz Federalnog zavoda za zapošljavanje (FZZZ) očekuju da bi promjena vlasti na svim nivoima trebala donijeti promjene i na tržištu rada.

– Povećanje broja zaposlenih zavisi od investicija koje pretpostavljaju, prije svega, političku stabilnost. Potrebno je voditi i adekvatnu ekonomsku politiku, koja će pogodovati investitorima u smislu pružanja određenih olakšica i ubrzanja procedura, a naravno da je u procesu privlačenja investitora nužno eliminisanje svih oblika mita i korupcije, kazao je Haris Čuljević, stručni saradnik za informisanje Federalnog zavoda.

Kada je riječ o Kantonu Sarajevo, u posljednjem statističkom pregledu za septembar vidi se da je na biro prijavljeno ukupno 2.350 lica. Od tog broja, 2.095 je stručnih i 204 nestručna lica. 

Služba za zapošljavanje KS-a krajem septembra registrovala je 71.902 nezaposlena lica. Statistike pokazuju da se najviše ljudi zaposlilo u prerađivačkoj industriji, hotelijerstvu i ugostiteljstvu, dok je pad broja zaposlenih zabilježen u poslovanju nekretninama, kao i u trgovini. Silazni trend i dalje bilježi i građevinarstvo, u kojem je broj zaposlenih smanjen za 1,2 posto.

O problemima nezaposlenih, ali i projektima zapošljavanja mladih u BiH, bilo je govora i na forumu koji je u Sarajevu organizovao Ured za saradnju pri Ambasadi Švicarske u BiH.

Ovaj projekt koji se u BiH provodi već šest godina ima za cilj da edukuje kako potencijalne zaposlene, tako i biroe za zapošljavanje. 
Ranko Markuš, rukovodilac projekta, pojašnjava da svako lice koje nije zaposleno mora raditi na sebi, edukovati se, biti u žiži dešavanja.

– Suština je da, ako ste pet godina na birou, vi ste izgubljen slučaj. Nikad se nećete zaposliti. Svaki angažman ponovo vas vraća među potencijalno zaposlene, savjetuje Markuš.

Kaže da se u sklopu foruma za zapošljavanje mladih čiji je rukovodilac oformili više savjetodavnih tijela koja direktno pomažu nezaposlenima.

Fizički rad

– Projekt je razvio mrežu klubova za traženje poslova na 25 lokacija širom BiH. Klub za tražnje posla predstavlja grupni rad sa nezaposlenima. Kroz tu mrežu je do sada zaposleno gotovo 1.000 mladih ljudi, rekao je Markuš.

Kaže da se tokom rada susretao sa dvije vrste problema: značajan dio sektora ekonomije zapošljava mlade preko štele, dok je drugi problem taj što poslodavci sa kojima je radio govore da ne mogu naći radnike. 

– Najviše u sektorima u kojima se traži fizički rad, pa kod privatnika kojima su zakonom zagarantirane minimalne plate, pojasnio je Markuš, te dodao da je naročito interesantno to da je projekt ”Mala radna mjesta” u manjim gradovima BiH zaposlio desetine ljudi.

Također, još jedan projekt  – Mladi bankar, koji 12 mjeseci obučava mlade bankare tom poslu, ostao je bez klijenata.

– Tim ljudima je sve obezbijeđeno. Dobijaju i plate, kao da su zaposleni. Ali, interesantno je to da je strašan problem naći kandidate za tu vrstu radnog angažmana, kazao je Markuš. 

(oslobođenje)

Povezani postovi
Related

Za predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH izabran Zvizdić, zamjenici Čavara i Radmanović

Na današnjoj konstituirajućoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne...

Horor u Banjoj Luci: Pretučen učenik 9. razreda, u besvjesnom stanju prevezen u UKC RS

Učenik devetog razreda Osnovne škole "Sveti Sava" u banjalučkom naselju...

U RS poskupljuje struja: Veći računi za one koji troše više od početka sljedeće godine

Regulatorna komisija za energetiku RS dala je zeleno svjetlo...

Nakon što je Novaliću istekao rok: Penzioneri iz Federacije BiH dolaze na mirne proteste u Sarajevo

Da će penzioneri iz Federacije BiH biti prisiljeni na...