Ako se već sutra sam ne povuče, Dodik će biti zbačen!

/

Kao čovek koji poznaje Milorada Dodika, dozvolite da predsedniku RS-a krajnje dobronamerno poručim da bi mu, nakon poslednjih izbora, bilo najpametnije da već sutra krene sa pripremama za svoj odlazak sa vlasti, kaže Dušan Janjić

Kada se, tokom nedjelje u kojoj premijer Albanije Edi Rama dođe u prvu zvaničnu posjetu Beogradu, dogodi da kontrolisani mediji krenu u novu besramnu, šovinističku kampanju protiv Albanaca (“Edi Rama Šiptar bez srama”, naslovna strana omiljenog “službenog glasnika” premijera Srbije), da haški optuženik Vojislav Šešelj ponovi kako se radovao ubistvu Zorana Đinđića i da u beogradskom naselju Senjak dvojica maskiranih ubica pucaju u biznismena Milana Beka, onda građani imaju pravo da se zapitaju: da li se to Srbija zaista ubrzano vraća u devedesete. Ili iz njih nikada nije ni izlazila?

“Iako tako deluje, Srbija se ipak nije vratila u devedesete. Naprotiv: mislim da konačno ima šansu da iz njih izađe. Očito, to ne odgovara onima koji danas pokazuju višak nervoze i agresije, svejedno da li je reč o ljudima iz sveta politike, kriminala ili biznisa”, kaže Dušan Janjić, predsjednik Foruma za etničke odnose.

Premijer Aleksandar Vučić i ministar policije dr. Nebojša Stefanović kažu da, sudeći po dosadašnjoj istrazi, na Milana Beka nije pucao profesionalac.

Ne bih se preterano obazirao na takve izjave. Tim pre što znam da je i istraga ubistva Zorana Đinđića pokazala da su atentatori napravili mnogo grešaka, ostavili mnogo tragova. A nema sumnje da su bili profesionalci. Hoću da kažem da nije dobro kada političari daju ovakve ocene. To je nasleđe politike Vojislava Šešelja. Znate, Amerikanci se često žale i kažu da političari koje oni projektuju kao buduće lidere Balkana uvek prave dve kobne greške: prvo, obožavaju da vode negativnu kampanju protiv svojih političkih protivnika, ne ostavljajući, pritom, nikada prostor za izlaz, za neki eventualno drugačiji rasplet; i drugo, ne mogu se naučiti da ne daju takozvana kratkoročno lažna obećanja.

Šešelj, sami ste rekli, planira da na srpskoj političkoj sceni napravi – lom. Hoće li u tome uspjeti, šta mislite? Utisak je da ga se premijer Vučić boji.

Vučič je živ čovek, prirodno je da ga se boji. Međutim, Vućić danas nije isti čovek od pre dvanaest godina kada je Vojislav Šešelj, kao njegov politički otac, bez problema mogao njime da upravlja. Mnogo toga se promenilo i Vučić je, od Šešeljevog malog od kužine, u međuvremenu postao vodeći političar i najveće političke stranke i države. Po mom mišljenju, Vučić ima veći problem od Šešelja, a to su njegov već spomenuti ministar Aleksandar Vulin i šef diplomatije u Vladi Srbije, Ivica Dačić. Njih dvojica će Vučiću doći glave. Za razliku od predsednika Tomislava Nikolića, koji jeste nepouzdan partner, ali koji Vučiću, ma koliko se inače protivio premijerovom pokušaju da Srbiju izbavi iz ruskih kandži i okrene je ka EU, za sada ipak neće okrenuti leđa. Tim pre što i Tomislav Nikolić vreba svoju priliku: čeka da zauzme mesto premijera.

Čuli ste, pretpostavljam, dobrodošlicu koju je Milorad Dodik poželio Vojislavu Šešelju, kao i njegov komentar povodom posjete albanskog premijera Edija Rame Beogradu. Kako to da je nominalni socijaldemokrata suštinski danas bliži Šešeljevim radikalima nego politici zvaničnog Beograda?

Znate, dugo poznajem premijera Edija Ramu i pre nekoliko dana pokušavao sam da mu objasnim zbog čega mu preti opasnost da postane novi balkanski Milorad Dodik. Naime, kao i Rama, i Dodik je devedesetih startovao sa veoma prihvatljivom socijalnom agendom; krenuo je energično, ljudi su ga zavoleli. E, onda je okrenuo ploču, poverovavši da je najveći Srbin svih Srba na svetu. Zato je tu gde je. Ista opasnost preti socijaldemokrati Ediju Rami koji u albanskom korpusu danas ima status obožavanog lica. Ako prihvati ulogu Dodika, Ramu će uskoro svaka albanska grupa, država ili paradržava koristiti bilo kao obećanje Zapadu da će mu, kada je to potrebno, zavrnuti uši i ruke, bilo kao sredstvo pomoću koga će pokušati da realizuje sopstvene projekte. U tom smislu, iako ubeđen da on vodi igru, i Rama će, kao i Dodik, biti iskorišćen. Na kraju, kao čovek koji poznaje Milorada Dodika, dozvolite da predsedniku RS-a krajnje dobronamerno poručim da bi mu, nakon poslednjih izbora, bilo najpametnije da već sutra krene sa pripremama za svoj odlazak sa vlasti. U suprotnom, biće zbačen, prenosi Oslobođenje. 

Povezani postovi

Mirsad Mahmutagić ostaje načelnik Maglaja, propao plan opoziva

Općinsko vijeće Maglaja nije dalo podršku inicijativi za opoziv...

SDP-ova parlamentarka: Bez provedbi presuda iz Strazbura je bespredmetno i razgovarati o izbornom zakonu

Zastupnica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Ermina Salkičević Dizdarević...

Ermina Salkičević-Dizdarević: Svako ko misli da se može igrati s BiH, debelo se preračunao

Da izborni rezultati nisu kakvi jesu – zaista sam...

Ogrešević uplakan: Tvrdi da je SDA prevarila NES

Što se NES-a tiče, nema daljih pregovora, ni po...