BiH nema dovoljno medicinskih sestara i tehničara

Datum:

Udruženje medicinskih sestara-tehničara intenzivne medicine u Bosni Hercegovini organiziralo je jučer oko 150 učesnika.


Predavači su bili iz Turske, Makedonije, Italije, Slovenije, Hrvatske, Njemačke, Srbije i Bosne i Hercegovine, a osim predavača aktivni sudionici bili su i pacijenti koji su podijelili svoja iskustva iz bolnice kada su boravili u jedinicama intenzivne njege.

Izvršni direktor Udruženja Amer Ovčina, magistar zdravstvenih znanosti, kazao je za Agenciju FENA da će upravo ova iskustva pacijenata doprinijeti u poboljšanju standarda i kvaliteta u jedinicama intenzivne njege.

Ovčina kaže da su pacijenti najviše istaknuli važnost brige cjelokupnog zdravstvenog sistema za pacijente koji će se liječiti u kućnoj njezi jer većina pacijenata koji su ovisni o mehaničkoj ventilaciji i stalnoj kućnoj njezi troškove snose u samostalno.

”Plaćaju samostalno lijekove koji su im neophodni od kojih neki nisu na esencijalnoj listi kao i njegovatelje te se nadamo da ćemo kroz ovaj kongres pomoći zdravstvenom sustavu da se uspostave standardi za pomoć takvim pacijentima”, pojasnio je.

Ocijenio je da su medicinske sestre najvažnija karika u sustavu zdravstvene njege i bez njih proces rada u jedinicama intenzivne njege bio bi nezamisliv, ali takvog kadra u BiH je vrlo malo u odnosu na zemlje Europske unije.

”To je standard kvalitete zdravstvene njege, međutim u BiH je sasvim drugačija slika, ali bez obzira na to jedinice intenzivnog liječenja u BiH imaju zavidnu kvalitetu jer se trude da svojim humanim i požrtvovanim radom da pomognu takvim pacijentima”, zaključio je Ovčina.

Udruženje je do sada realizirao četiri simpozija posvećena unapređenju zdravstvene njege kritično oboljelih i uspostavljanju sistema kvaliteta i sigurnosti zdravstvene njege u jedinicama intenzivnog liječenja.

Dva simpozija su organizirana u partnerstvu s Francusko-bosanskom asocijacijom intenzivne medicine u BiH i Udruženjem intenzivne medicine iz Francuske te dva simpozija u okviru Dana bosanskohercegovačkog američke akademije znanosti i umjetnosti.

Kongres se završava danas.

(BH index)

Povezani postovi
Related

Očekuje li BiH nestašica nafte i drugih proizvoda i koje mehanizme vlasti imaju na raspolaganju

Prije nekoliko dana mnoga mjesta u Sloveniji ostala su...

Nikola Špirić od sutra predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH

Funkciju predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH sutra će...

Siromašni radnici: Zatraženo povećanje plata, ali Vlada FBiH ima vlastiti prijedlog

Na posljednjoj sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća Federacije BiH predstavnici sindikata...

Novalić: Zaliha žita imamo za tri mjeseca, struja neće poskupjeti, a radimo i na skladištenju gasa

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić govorio je za Fenu...