BiH nema dovoljno medicinskih sestara i tehničara

Datum:

Udruženje medicinskih sestara-tehničara intenzivne medicine u Bosni Hercegovini organiziralo je jučer oko 150 učesnika.


Predavači su bili iz Turske, Makedonije, Italije, Slovenije, Hrvatske, Njemačke, Srbije i Bosne i Hercegovine, a osim predavača aktivni sudionici bili su i pacijenti koji su podijelili svoja iskustva iz bolnice kada su boravili u jedinicama intenzivne njege.

Izvršni direktor Udruženja Amer Ovčina, magistar zdravstvenih znanosti, kazao je za Agenciju FENA da će upravo ova iskustva pacijenata doprinijeti u poboljšanju standarda i kvaliteta u jedinicama intenzivne njege.

Ovčina kaže da su pacijenti najviše istaknuli važnost brige cjelokupnog zdravstvenog sistema za pacijente koji će se liječiti u kućnoj njezi jer većina pacijenata koji su ovisni o mehaničkoj ventilaciji i stalnoj kućnoj njezi troškove snose u samostalno.

”Plaćaju samostalno lijekove koji su im neophodni od kojih neki nisu na esencijalnoj listi kao i njegovatelje te se nadamo da ćemo kroz ovaj kongres pomoći zdravstvenom sustavu da se uspostave standardi za pomoć takvim pacijentima”, pojasnio je.

Ocijenio je da su medicinske sestre najvažnija karika u sustavu zdravstvene njege i bez njih proces rada u jedinicama intenzivne njege bio bi nezamisliv, ali takvog kadra u BiH je vrlo malo u odnosu na zemlje Europske unije.

”To je standard kvalitete zdravstvene njege, međutim u BiH je sasvim drugačija slika, ali bez obzira na to jedinice intenzivnog liječenja u BiH imaju zavidnu kvalitetu jer se trude da svojim humanim i požrtvovanim radom da pomognu takvim pacijentima”, zaključio je Ovčina.

Udruženje je do sada realizirao četiri simpozija posvećena unapređenju zdravstvene njege kritično oboljelih i uspostavljanju sistema kvaliteta i sigurnosti zdravstvene njege u jedinicama intenzivnog liječenja.

Dva simpozija su organizirana u partnerstvu s Francusko-bosanskom asocijacijom intenzivne medicine u BiH i Udruženjem intenzivne medicine iz Francuske te dva simpozija u okviru Dana bosanskohercegovačkog američke akademije znanosti i umjetnosti.

Kongres se završava danas.

(BH index)

Povezani postovi
Related

Strpljenje penzionera u FBiH na izmaku: Povećajte penzije ili izlazimo na ulice

Penzioneri u Federaciji Bosne i Hercegovine bit će primorani...

Završetak izgradnje tri dionice autoputa na relaciji Zenica-Žepče tokom 2024. godine

Trasa autoceste poddionica Ponirak – Vraca je dio dionice...

Domar osumnjičen za pokušaj krađe drva: Natovario ih u Golfa

Zbog sumnje da je planirao ukrasti ogrevna drva iz...

Procjene za naredne tri godine: Šta BiH očekuje kod zaposlenosti, rasta cijena, investicija

Direkcija za ekonomsko planiranje Vijeća ministara Bosne i Hercegovine...