Veliki uspjeh Opće Bolnice Tešanj: Laparoskopska operacija slijepog crijeva

/

Ovih dana Odjel hirurgije Opće bolnice u Tešnju izveo je po prvi puta uspješno novu vrstu hirurškog zahvata.. Riječ je o laparoskopskoj operaciji slijepog crijeva.

Razgovarao: Almir Agić

S tim u vezi obavili smo razgovor sa hirurgom Seidom dr. Fazlagićem koji je, zajedno sa svojim kolegama, izveo ovu operaciju.

– Dr. Fazlagiću, čestitke na ovom uspjehu vama i timu koji je izveo ovu operaciju. Za Opću bolnicu u Tešnju ovo je historijski uspjeh?

– Jeste, po prvi puta smo je izveli u Tešnju. Znam da je to standardna metoda u Sarajevu i Tuzli. U ZDK ne znam da je iko do sada uradio. Do sada smo radili laparoskopsku operaciju žučne kese a u budućnosti se nadam da ćemo kao standardnu metodu uvesti i laparoskopsku operaciju slijepog crijeva.

– O kakvoj je operaciji tačno riječ?

– Laparoskopske operacije su trend u svijetu. U našoj zemlji se ove metode tek razvijaju jer zahtijevaju puno novca, počevši od instrumentarija pa do svih sitnih  detalja. Osnovna razlika u odnosu na klasičnu operaciju upale slijepog crijeva je u tome što se kod laparoskopske operacije rade samo tri mala reza od jedan centimetar na stomaku tako da je postoperativni tok pacijenta puno lakši i elegantniji. Nemaju velike bolove i faktički već sutradan mogu ići kući što kod pacijenata koji su urađeni klasičnom metodom nije slučaj. Pacijent K.R. rođen 1973., na kojem smo izveli ovu operaciju, je već prvog postoperativnog dana pušten kući.Također, estetski je sve mnogo bolje jer nema klasičnog reza i poslije godinu dana ožiljci su tako mali da se skoro i ne vide.

– Ko su bili članovi tima koji su izveli laparoskopsku operaciju slijepog crijeva?

– Operaciju su pripremali i radili dr. Seid Fazlagić, dr. Hasan Škiljo, dr. Jasna Jukić i prof. Amir Denjalić. Instrumentarke su bile: Nermina Sejdinović i Belma Prnjavorac, anestetičar Mustafa Saračević i medicinski tehničar Halid Mević.

– Hoćete li brzo ovu metodu uvesti kao standardnu na Odjelu abdominalne hirurgije?

– Ja se nadam da hoćemo. Kao što sam rekao, potrebno je puno novca da se neka metoda razvije. U ovoj fazi pokušavamo da nabavimo dodatni instrumentarij koji nam je bitan za ove vrste operacija. Za sada smo na dobrom putu, u razgovorima smo sa privrednicima naše općine te sa članovima UO Opće bolnice Tešanj i mislim da ćemo uspjeti da ga dobijemo.

– Opća bolnica Tešanj konstatno radi na uvođenju novih metoda liječenja pacijenata. Šta je naredno na čemu će se Vaš odjel bazirati?

– Osim pomenutih laparoskopskih operacija žučne kese i slijepog crijeva ja se nadam da ćemo vrlo brzo moći uvesti kao standardne sve vrste operativnih zahvata i operacije hernija odnosno kila na prednjem trbušnom zidu. Za dalje ćemo vidjeti, u smislu onkoloških zahvata, da li ćemo moći riješiti neke hemikolektomija odnosno operacije tumora debelog crijeva, naravno laparoskopskim metodama. I za to naravno treba puno novca, volje puno ima a što je najbitnije imamo kadar koji može odgovoriti svim ovim zahtjevima. Općina Tešanj je uvijek bila svijetla tačka u svim sferama života pa se tako nadam da ćemo, uz pomoć privrednika i organa vlasti, uspjeti da i u segmentu zdravlja podignemo ove prostore na još jedan značajniji nivo.




(Antena radio)

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

U posljednja 24 sata Tešanj bogatiji za tri bebe

U izvještaju Službe civilne zaštite stoji kako su na...

JP RAD Tešanj: Podjela kompostera za selekciju komunalnog organskog otpada

Realizacija projekta besplatna dodjela 166 kompostera za selekciju komunalnog...

Zatečena 84 radnika na crno, kazne gotovo 350.000 KM

Poreski inspektori su u FBiH otkrili 84 neprijavljena radnika,...

Hapšenje na području općine Tešanj zbog posjedovanja droge

Kako stoji u izvještaju MUP-a ZDK tokom jučerašnjeg dana...