Doboju potrebna Sigurna kuća

Datum:

DOBOJ – Direktor Centra za socijalni rad Danka Sušić ističe da je Doboju potrebna Sigurna kuća u ukazuje na činjenicu da je u ovom gradu nasilje u porodice još uvijek – tabu tema.


Sušićeva navodi za Srnu da veliki broj počinilaca nasilja nije svjestan svojih postupaka i posljedica po žrtvu, koje ne moraju biti samo fizičke, već i psihičke i ekonomske…

U situacijama kada neko prijavi nasilje Centar za socijalni rad nastoji da razgovorom i opomenama riješi problem, u suprotnom slučaj se prosljeđuje policiji.

– Žrtve se javljaju kada je već kasno, iz ubjeđenja da će nasilje stati – pojašnjava Sušićeva.

Predsjednik Komisije za ravnopravnost polova u Doboju Daliborka Lukić smatra da je loša socijalno-ekonomska situacija glavni uzrok nasilja.

Prema njenim riječima, zakonska rješenja nisu adekvatna i u najvećoj mjeri vraćaju žrtvu nasilniku.

Iz Centra javne bezbjednosti Doboj saopštavaju da je u prvih deset mjeseci ove godine na području koje pokriva Centar evidentirano ukupno 128 slučajeva nasilja u porodici ili porodičnoj zajednici.

Od toga, 81 slučaj okvalifikovan je kao krivično djelo, dok se 47 slučajeva odnosi na prekršaje iz Zakona o sprečavanju nasilja u porodici.

Okružnom tužlaštvu Doboja podnesena su 83 izvještaja o krivičnom djelu, a nadležnim osnovnim sudovima podneseno je 36 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka.

Od ukupno evidentirana 143 izvršioca nasilja u porodici, 130 su muškarci, 13 žene.

Izvršioci su najčešće lica starosti od 22 do 50 godina. Evidentiran je i jedan maloljetni izvršilac i dva izvršioca starosti od 19 do 21 godine.

Od ukupno 152 žrtve nasilja u porodici – 103 su punoljetne ženske osobe, 42 lica su punoljetn muškarsci, petoro djece od 14 do 18 godina i dvoje djece do 14 godina starosti.

U 50 slučajeva žrtve nasilja su zadobile lakše tjelesne povrede.

U prvih deset mjesci ove godine, na području grada Doboja evidentirano je 38 slučajeva nasilja u porodici ili porodičnoj zajednici i to 24 krivična djela i 14 prekršaja.

Evidentiran je 41 počinilac nasilja u porodici od čega 38 muškog i tri ženskog pola.

Kada su u pitanju krivična djela, za nasilje u porodici predviđena je novčana kazna ili zatvor do dvije godine.Ako se radi o teškim tjelesnim povredama ili maloljetnom licu predviđena zatvorska kazna je u trajanju od jedne do pet godina.

Ako je usljed krivičnog djela nastupila smrt člana porodice predviđena je kazna zatvora do 12 godina.

Pod članom porodice podrazumjevaju se i bivši supružnici sa djecom i roditelji bivših supružnika.

Kada je u pitanju prekršaj, predviđene su novčane kazne od 100 do 300 KM za opšti prekršaj.Ako se prekršaj ponavlja, kazen su od 300 do 600 KM te od 600 do 1.500 KM, ako je prilikom prekršaja nanijeta povreda.

(IZVOR: Nezavisne/SRNA/Glas Regije)

Povezani postovi
Related

Inficirani pacijenti ponovo počeli pristizati u Opću bolnicu Tešanj

U bolnicama u Zeničko-dobojskom kantonu na liječenju zbog infekcije...

Načelnik Mirnes Tukić u posjeti privrednicima općine Doboj Jug

Općinski načelnik Mirnes Tukić posjetio je novootvoreni biro za...

U Jelahu gorio dimnjak i drva u kotlovnici

Kako su to naveli iz Službe civilne zaštite Tešanj, Profesionalna...

Upozorenje vozačima! U Industrijskoj zoni Bukva saobraćaj se odvija naizmjeničnim propuštanjem

Zbog izvođenja radova na asfaltnoj površini na LC Tešanj-...