Uspješna eksplatacija organa izvršena u Kantonalnoj bolnici Zenica

/

Organi mladića koji je stradao u saobraćajnoj nesreci na područiju Tešnja spasili su 5 života u Bosni i Hercegovini i Njemackoj.

Grupa njemačkih i bh. hirurga jučer oko 16 sati u zeničkoj Kantonalnoj bolnici okončala je višesatnu eksplantaciju – operaciju vađenja organa iz stradalog donora, namijenjenih za pet osoba iz Njemačke i BiH, saznaje “Avaz”.

Osoblje i pratioci

Zanimljivo je da su s dva specijalna čarter-aviona na Sarajevski aerodrom, a potom u Zenicu, iz Njemačke stigla dva tima hirurga, iz Berlina i Hamburga, a u pratnji im je bila kompletna ekipa, uključujući medicinske sestre, osoblje i pratioce.

Organi mladića donora, koji je tokom vikenda stradao u saobraćajnoj nesreći na području Tešnja, darovani su različitim osobama iz dvije države.

U prvom operativnom zahvatu ljekari iz Berlina su eksplantirali srce, potom su ljekari iz Hamburga uzeli jetru, čiji će dijelovi biti transplantirani djetetu i odrasloj osobi, a timovi ljekara iz Sarajeva i Tuzle nakon toga su eksplantirali bubrege i rožnjače.

Njemački ljekari odmah nakon operacije krenuli su u Sarajevo pa u Njemačku. Kako je planirano, sinoć kasno trebale su početi nove operacije, transplantacije darovanih organa osobama kojima su neophodni.

Složen posao

– Izuzetno smo zadovoljni kako je osoblje zeničke bolnice sve pripremilo za eksplantaciju, uključujući tim anesteziologa i drugog osoblja, koji su nam bili na raspolaganju. Ovo je drugi put da dolazimo u BiH, u Zenicu. Prvi put u pitanju je bila manja eksplantacija, ali sada je urađen zahtjevan i vrlo složen posao – kazali su gostujući ljekari.

Pristanak porodice

Ako sve bude teklo prema planu, pet osoba u gradovima BiH i Njemačke vratit će se normalnom životu. Za to mogu zahvaliti ranijoj želji donora, ali i njegovoj porodici, koja je prihvatila da se organima njihovog najbližega spase životi.

(Avaz.ba/Tešanj.ba)

Povezani postovi

Kako mladi biraju posao u BiH: Prvo gledaju platu pa sve ostalo

U godinama kontinuirane ekonomske krize, u kojima su se...

Podignuta optužnica za poreznu utaju: Firma iz Doboja oštetila državu za 600.000 KM

Tužitelj Tužiteljstva Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu za...

Uhapšen advokat, pronađena četiri pištolja i 435 komada municije

Advokat Dragan Stupar predat je jutros Republičkom tužilaštvu, a...