“PRAVDA ZA NEJLU”: Protesti u Brčkom zbog smrti trogodišnje djevojčice

/

Danas je veliki broj Brčaka izašao na proteste koji su održani pod sloganom „Pravda za Nejlu“, 3-godišnju djevojčicu, koja je umrla prije nekoliko dana, prema svemu sudeći zbog nemarnosti jednog od ljekara u ovome gradu.

Protesti su krenuli sa Trga pravde. Kolona sa transparentima se kretala prema Trgu mladih gdje su se mirnim protestima pridružili Elvis, Zada i Ensar Bajrić, roditelji i brat umrle djevojčice. Nakon toga kolona je prošla pored Gradske vijećnice u kojoj sjede Gradonačelnik i njegov zamjenik.

Prilikom dolaska pred kapiju Opće bolnice policija je kazala da se u krug ne može ući. Tada je nesretna majka djevojčice sa više osoba odgurnula policajce i krenula ka zgradi bolnice.

-Ne unutra (bolničku zgradu op.a). Nisam ja takva da ulazim unutra, ali hoću da izađu odgovorni za smrt moje kćeri i da me pogledaju u lice- povikala je očito iscrpljena Zada.

Revolt okupljenih građana izazvalo je pojavljivanje, na jednom od prozora, uposlenika bolnice kada su počeli povici „ubice, ubice“.

-Okupili smo sa da podržimo roditelje malene Nejle koji traže pravdu za smrt svoje kćerke. Ne želimo više nemarnosti u zdravstvu Distrikta. Svaki dan ćemo protestirati dok se ne ispune naši zahtjevi- kazala je Sadika Delić, dodajući da je i njeno dijete bilo zanemareno od strane ljekara.

Zahtjeve je u ime okupljenih pročitala Hanifa Sejdić, koja kaže da je majka koja ima troje djece i koja se brine za njihovu budućnost.

-Okupili smo se kao neformalna grupa građana koje je došla podržati roditelje malene Nejle. Naši zahtjevi su slijedeći: ostavke šefice Vladinog odjela za zdravstvo Anđe Nikolić, direktora JZU u Brčkom Nihada Šibonjića, njegovog zamjenika Dušana Stokića.  Također, tražimo i suspenziju pedijatra Ferhate Šećerbegović do oknčanje istrage- kazala je Sejdić.

Azra Ramić koja je došla da podrži roditelje malene Nejle je ispričaja svoju tužnu priču.

-Moj muž se prije više od dvije godine razbolio. Svako malo dobijao je uputnicu za bolničko liječenje, ali su ga ljekari na tom odjelu vraćali. Da bi nakon toga došao u teško stanje kada su ga više puta oživljavali. Nakon nekoliko dana je preminuo. Smatram da su i u ovome slučaju odgovorni ljekari- kazala je Ramić u izjavi prisutnim novinarima.

Prisutnim novinarima obratila se i Zada Bajrić koja je obraćanje počela riječima: „nemarom svojim su mi dijete ubili“.

-Ako imaju obraz neka izađu i neka me gledaju u oči. Hoću da me pogledaju u oči, ubili su mi dijete od tri godine. Neka izađu neću ja njima ništa. Hoću da se svi smijene, a Šećerbegovićku u zatvoru. Dva dana su mi svjesno ubijali dijete, a ja sam gledala i uzalud tražila pomoć. Niko ništa nije htio poduzeti. Tražim pravdu za svoje djete kako bi mirno spavala u zemlji- kazala je Zada Bajrić.

Njeno svjedočenje nije ostavilo ravnodušnim okupljene na mirnim protestima koji nisu mogli sakriti suze. /E.R./

(blic-portal.com)
nejla pravda-otisak_12_copynejla pravda-otisak_17_copynejla pravda-otisak_20_copynejla pravda-otisak_24_copynejla pravda-otisak_44_copynejla pravda-otisak_48_copynejla pravda-otisak_49_copynejla pravda-otisak_55_copynejla pravda-otisak_57_copynejla pravda-otisak_75_copynejla pravda-otisak_77_copy

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Influenserica Adna Helić se oglasila nakon izlaska iz pritvora: “Čista savjest…”

Influenserica Adna Helić, koja je privedena u sklopu akcije...

Parlamentarci iz BiH diskutovali o pravednoj energetskoj tranziciji

Peti panel Energetskog samita 2024 u Neumu okupio je...

Zapečaćeno šest objekata, izrečene kazne od 36.900 KM

Poreski inspektori su na području Tuzlanskog kantona zapečatili šest...

Nacrt usvojen, poslodavci i sindikati saglasni: Radnici u trgovini korak bliže neradnoj nedjelji

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je Nacrt zakona...