MUP ZDK: Lice M.Z. iz Tešnja krivotvorilo isprave

Datum:

Dana 29.07.2014. godine, vršeći poslove kontrole učesnika u saobraćaju, policijski službenici Policijske stanice Tešanj su u mjestu Jelah, općina Tešanj, izvršili kontrolu putničkog motornog vozila marke „Opel-Astra“, registarskih oznaka E60-O-062, kojim je upravljao M.Z. iz Tešnja. Tom prilikom, utvrđeno je da navedene registarske oznake ne pripadaju kontrolisanom vozilu.

Nakon dokumentovanja naznačenog krivičnog djela, Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona je dana 24.12.2014. godine, od strane Policijske stanice Tešanj, dostavljen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca protiv lica:
M.Z., rođenog 1991. godine, iz Tešnja, zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo „Krivotvorenje isprave“ iz člana 373. stavovi 1. i 2. Krivičnog zakona FBiH.

Ovom prilikom, podsjećamo na odredbe Krivičnog zakona FBiH o krivičnom djelu za koje se tereti prijavljeno lice.

Član 373.
Krivotvorenje isprave

(1) Ko izradi lažnu ispravu ili preinači pravu ispravu s ciljem da se takva isprava upotrijebi kao prava, ili ko lažnu ili preinačenu ispravu upotrijebi kao pravu ili je nabavi radi upotrebe, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine.

(2) Ko krivično djelo iz stava 1. ovog člana učini u pogledu javne isprave, oporuke, mjenice, čeka, javne ili službene knjige ili druge knjige koja se po zakonu mora voditi, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do pet godina.

URED POLICIJSKOG KOMESARA
(zosradio.ba)

Povezani postovi
Related

Ascom: Sigurnost na internetu sve više u fokusu kompanija

Tešanjska firma Ascom podrška je modernom poslovanju već 17...

Potvrđena optužnica protiv M. R. iz Tešnja zbog krivičnog djela nasilničko ponašanje

Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona, dana 26.09.2022.godine, podiglo je optužnicu...

U Tešnju na izbore je izašlo 48,53% birača

Prema informacijama Općinske izborne komisije, na području općine Tešanj...

Stambeno zbrinuto 12 povratničkih porodica na području Teslića

Vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za raseljena lica i...