“Divlji taksisti” nesmetano rade, BiH godišnje gubi 10 miliona KM samo zbog nelegalnih rentakar agencija

/

Suljagić: Bojimo se sukoba širih razmjera!

Pojava “divljih taksista” u BiH, a ponajviše u glavnom gradu, također je posljedica loše socioekonomske situacije i besparice. Dovoljno je imati automobil, nabaviti tablu s natpisom “taxi”, ubaciti taksimetar i početi kružiti ulicom razvozeći mušterije za novac.

Brojni incidenti

S ovom vrstom nezakonitosti su upoznati svi, od policije do nadležnih inspekcija, ali stanje na terenu dokaz je da adekvatna reakcija i dalje nedostaje. Enver Suljagić, predsjednik Udruženja “Sarajevo taxi”, ističe kako ozbiljnost situacije potvrđuju i sve češći incidenti koji se događaju na ulicama Sarajeva.

– Bojimo se da sve ne eskalira u sukobe širih razmjera. Legalni taksi prijevoznici svakodnevno su izloženi maltretiranju i provokacijama. Znamo i to da se većina “divljih taksista” bavi raznim nezakonitim radnjama, brojne su i prijave od građana na to da im je naplaćivana vožnja mnogo više od stvarne cijene, kao i na mnoge verbalne konflikte – kaže Suljagić.

                                       

Prema nezvaničnim podacima, trenutno glavnim gradom BiH cirkulira oko 1.000 nelegalnih taksi vozila. Iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove tvrde da vrše nadzor u skladu sa Zakonom o taksi prijevozu u KS, koji je na snagu stupio 31. marta prošle godine. – Od 1. januara do 1. decembra 2014. godine kantonalni saobraćajni inspektori su prilikom vršenja inspekcijskog nadzora taksi prijevoza u KS izvršili 1.965 kontrola. Iz saobraćaja je isključeno 70 vozila, a četiri su privremeno oduzeta do konačne odluke suda. Doneseno je i 305 rješenja o privremenoj zabrani obavljanja prijevoza, te podneseno 75 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka. Izdata su i 1.252 prekršajna naloga kojima su izrečene novčane kazne u ukupnom iznosu od 681.380 KM – naveli su iz ove inspekcije. 


                             

Vozači neregularnih rentakar agencija tablice drže skrivene u gepecima i montiraju ih neposredno pred rentanje.


Također, nešto sofisticiraniji oblik nezakonitosti su i nelegalne rentakar agencije. Said Ibragić, predsjednik Udruženja rentakar agencija FBiH (URAF), kaže da već punih 19 godina država ne vodi računa u ovoj oblasti. Strane tablice – Dugogodišnji problem se ogleda u tome što svake sezone pojedine rentakar agencije koje posluju pod franšizom, osim svojih vozila, u pružanju usluga angažiraju i automobile sa stranim tablicama iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, Estonije, Makedonije, a za koje nisu platili poreze, osiguranje i ostale troškove koje su dužni platiti državi – kaže Ibragić.                                                


Ibragić: Dugogodišnji problem

On ističe da je jedini trošak agencija koje posluju na ovakav način vozna karta da dovezu automobil u BiH.

– Vozila cirkuliraju u BiH za vrijeme sezone, a obično u oktobru budu vraćena u države gdje su registrirana. Gruba procjena je da se na ovaj način iz države odvozi profit u visini od 10 miliona maraka – pojašnjava Ibragić.

Vozači neregularnih rentakar agencija tablice drže sakrivene u gepecima i montiraju ih neposredno pred rentanje. Prema procjenama iz Udruženja, na teritoriju Federacije nalazi se i do 400 vozila sa stranim tablicama, koja se rentaju.

Najčešće nepravilnosti koje su pronalazili inspektori

  • neizmireni javni doprinosi za duži vremenski period, dok taksi prijevoznici i dalje posjeduju odobrenja općinskih organa za obavljanje javnog prijevoza
  • prisustvo taksi prijevoznika kojima su po službenoj dužnosti poništeni obrasci licenci D
  • obavljanje taksi prijevoza na području Kantona Sarajevo prijevoznika registriranih u drugim kantonima i RS (najčešće područje Istočnog Sarajeva), koji, većinom, ne posjeduju propisane registarske tablice sa TA oznakom
  • produženje registracije taksi vozila s postojećim TA registarskim tablicama bez posjedovanja važećeg ugovora o dopunskoj oznaci za vozilo
  • taksi prijevoznici koji su izvršili promjenu namjene vozila u rentakar vozila i njima i dalje obavljaju usluge taksi prijevoza.

Brojke za 2014. godinu u KS

  • 1.252 prekršajna naloga izdala inspekcija
  • 70 vozila isključeno iz saobraćaja
  • 4 vozila privremeno oduzeta



izvor : avaz.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Inflacija se smiruje, ali šta čeka bh. građane: Pad kamata tek naredne godine

Kamatne stope kod banaka u BiH u prethodnom periodu...

Poljoprivrednici zabrinuti zbog promjene vremena: Hoće li proljetni mraz uništiti voće

Nakon „ljeta“ u aprilu u BiH stiže drastična promjena...

Američka ambasada u BiH: Za krizu je kriv prije svih Dodik, a ne međunarodna zajednica

Američka ambasada u Sarajevu reagovala je na aktuelnu političku...

Pozitivni podaci: Žene prednjače na doktorskim studijima

Prema statističkim podacima, u Republici Srpskoj doktorske studije upisuje...