Profesor tražio potpis da tuži Uniju!

/

Predstavnici Unije studenata Univerziteta u Zenici, predsjednik Dino Tihić i potpredsjednik Nuraga Galamić, bili su vidno razočarani nakon jučerašnje sjednice Koordinacionog tijela Zeničko-dobojskog kantona za razvoj visokog obrazovanja. 


Pritisci na studente

Studenti su željeli da im se objasni u kojoj je fazi njihova prijava protiv red.prof.dr. Nagiba Neimarlije, kojeg optužuju za pogrešno i neadekvatno ocjenjivanje, mobing, neakademsko ponašanje, kršenje Statuta UNZE-a…Posebno su razočarani bili da je sastanku, mimi njihove volje, prisustvovao i pomenuti profesor. On je, ističu, tražio da se potpišu na prijavu, kako bi ih mogao tužiti.

– Bili smo izloženi pritiscima da naš predstavnik stavi potpis, kako bi on mogao tužiti Uniju. Zaključak je da dekan Mašinskog fakulteta (doc.dr. Fuad Hadžikadunić ne želi da ide u daljnju proceduru, zbog mogućih tehničkih grešaka u našim dopisima- kaže Tihić, koji dodaje da su pratili važeća akta i da su sve uradili po pravilima. Tihić je i jedini od nezadovoljnih studenata bio zatražio komisijski polaganje ovog ispita, ali ga nije položio.

Sadržaj ili forma

Prijava je, inače, napisana na pet stranica. Priložili su i anketu UNZE-a, koja pokazuje pad zadovoljstva studenta nastavom i prozalnošću na predmetu „Prenos toplote i termodinamika“, koji predaje pomenuti profesor. Galamić je dodao da je sastanak bio lakrdija, jer je „više bitno kako formalno-pravo izgleda prijava, nego šta je u njoj navedeno“.

studenti2

– To je zastrašujuće. Možete uraditi bilo šta, ali ako prijava nije formalno-pravno uredu od toga nema ništa- ističe Galamić. Studenti smatraju da je neprovođenje presude u poznatom slučaju doc.dr.sc. Edina Berberovića, a u vrijeme kada je Neimarlija bio dekan, razlog odmazde prema njima, jer su glasali za prijem Berberovića.

Unija je nedavno dostavila i dopis vezan za primijećene neregularnosti u nastavnom procesu na predmetima prof. Zilhada Ključanina, profesora na Filozofskom fakultetu. Najavljuju da će nastaviti svoju borbu, ali tek se trebaju usaglasiti na koji način.

UNZE ne može izgubiti dignitet

Rektor UNZE-a prof.dr. Dževad Zečić ističe da studenti nisu postupili po upustvu s prethodnog sastanaka i svoju prijavu uskladili s pravilima i zakonima kojima podliježe i UNZE-a.

dzevad-zecic1

Rektor UNZE-a prof.dr. Dževad Zečić

– Prijava tehnički nije podnesena u skladu sa pravilimima Etičkog komiteta i rečeno im je u kojim segmentima to nije urađeno…Niko im nije osporio pravo da mogu prijaviti nepravilnosti, ali postoje pravila- kaže Zečić, koji dodaje da ne mogu profesora unaprijed osuditi.

Ako studenti usklade prijavu i prilože je Etičkom komiteu, svi će se navodi provjeriti. UNZE je prepoznat i akreditiran, na osnovu jedne prijave ne može izgubiti dignitet, ali može profesor ako je pogriješio.  




(Avaz)

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Snijeg opet u BiH, evo u kojim predjelima

Danas u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno...

U mesnicama u BiH svega 25 posto domaćeg mesa

Uvoz mesa u Bosnu i Hercegovinu nadmašuje izvoz deset...

Cijene namirnica iz aprila ove i prošle godine: Skuplji kafa, riža i meso, evo za koliko

Cijene hrane već nekoliko godina zadaju najviše glavobolje prosječnoj...

Ekonomija u BiH će rasti, ali nema napretka bez dubokih reformi

Ekonomija Bosne i Hercegovine će i ove godine rasti,...