“Dječak duh” tvrdi: 12 godina bio sam u komi, no deset godina sam bio svjestan svega

/

PRIČA Martina Pistoriusa (lijevo na fotografiji) je priča o desetogodišnjoj usamljenosti koju je proživio dok je njegovo tijelo bilo paralizirano u komi.

Njegovi zdravstveni problemi počeli su kada je imao 12 godina. Martinovo tijelo se jednostavno počelo gasiti: prvo je izgubio apetit i prestao jesti, zatim su mu oslabili mišići, a onda se prestao kretati i pomicati, nakon čega je upao u komu.

Zdravstveni problemi prethodno su započeli kao simptomi gripe, zbog kojih su ga iz škole uputili kući na oporavak, no u nju se više nikad nije vratio, prenosi WND.

Doktori nikad nisu uspjeli dokučiti koja je Martinova dijagnoza. Sve te godine, njegova obitelj je skrbila o mladiću koji se počeo buditi kada je imao 14 godina.

“Da, bio sam budan, ne od samog početka kome, no otprilike dvije godine nakon što sam upao u komu, počeo sam biti svjestan svega oko sebe, kao svaka druga normalna osoba”, otkrio je Martin.

Naime, Martin je bio zarobljen u tijelu koje nije mogao kontrolirati. Nije mogao pomaknuti nijedan njegov dio, a time ni otvoriti oči.

“Bio san nevidljiv- dječak duh.”

Sljedećih deset godina proveo je budan u paraliziranom tijelu, a da o tome nitko od članova njegove obitelji nije imao pojma. Tijekom tih godina, Martin je u stanju budnosti svoga uma, bio svjestan svega što se oko njega događalo. Čuo je zvukove u svojoj blizini, zbog čega je jednom prilikom čuo  i vlastitu majku koja je, misleći da joj se sin biljka koja ništa ne razumije i ne čuje, Martinu  kazala: “Nadam se da ćeš umrijeti”.

Mladića je to duboko pogodilo, a svoje osjećaje opisao je u knjizi “Ghost Boy”, u kojoj je među ostalim svijetu otkrio detalje desetogodišnje agonije.

“Moj um je bio zarobljen u neupotrebljivom tijelu, nisam mogao kontrolirati svoje noge i ruke, kao ni svoj glas. Nisam mogao proizvesti nijedan zvuk ili dati nekome do znanja da sam budan i prisutan. Bio san nevidljiv- dječak duh”.

Martin danas ima 39 godina i u potpunosti kontrolira svoje tijelo i njegove motoričke funkcije. Oženjen je i živi u engleskom Harlowu, piše Index.hr

Conversations that change everything: Martin Pistorius

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Meteorolozi objavili kakvo bi nas vrijeme moglo očekivati za prvomajske praznike

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) objavio je srednjoročnu prognozu sa...

Bolest bubrega tiho se javlja: Jedan rani simptom može biti upozorenje

Smrtnost povezana s bubrežnom bolesti raste iz godine u...

Dosadila vam je klasična, za Bajram napravite kokos baklavu

Iako su u tradiciji regije najpopularnije baklave s orasima,...

Zeničanin Irdin Dinči snima tri nove pjesme, krije ime kolege sa kojim je uradio duet

Irdin Dinči uskoro ulazi u studio kako bi snimio...