“Dječak duh” tvrdi: 12 godina bio sam u komi, no deset godina sam bio svjestan svega

Datum:

PRIČA Martina Pistoriusa (lijevo na fotografiji) je priča o desetogodišnjoj usamljenosti koju je proživio dok je njegovo tijelo bilo paralizirano u komi.

Njegovi zdravstveni problemi počeli su kada je imao 12 godina. Martinovo tijelo se jednostavno počelo gasiti: prvo je izgubio apetit i prestao jesti, zatim su mu oslabili mišići, a onda se

prestao kretati i pomicati, nakon čega je upao u komu.

Zdravstveni problemi prethodno su započeli kao simptomi gripe, zbog kojih su ga iz škole uputili kući na oporavak, no u nju se više nikad nije vratio, prenosi WND.

Doktori nikad nisu uspjeli dokučiti koja je Martinova dijagnoza. Sve te godine, njegova obitelj je skrbila o mladiću koji se počeo buditi kada je imao 14 godina.

“Da, bio sam budan, ne od samog početka kome, no otprilike dvije godine nakon što sam upao u komu, počeo sam biti svjestan svega oko sebe, kao svaka druga normalna osoba”, otkrio je Martin.

Naime, Martin je bio zarobljen u tijelu koje nije mogao kontrolirati. Nije mogao pomaknuti nijedan njegov dio, a time ni otvoriti oči.

“Bio san nevidljiv- dječak duh.”

Sljedećih deset godina proveo je budan u paraliziranom tijelu, a da o tome nitko od članova njegove obitelji nije imao pojma. Tijekom tih godina, Martin je u stanju budnosti svoga uma, bio svjestan svega što se oko njega događalo. Čuo je zvukove u svojoj blizini, zbog čega je jednom prilikom čuo  i vlastitu majku koja je, misleći da joj se sin biljka koja ništa ne razumije i ne čuje, Martinu  kazala: “Nadam se da ćeš umrijeti”.

Mladića je to duboko pogodilo, a svoje osjećaje opisao je u knjizi “Ghost Boy”, u kojoj je među ostalim svijetu otkrio detalje desetogodišnje agonije.

“Moj um je bio zarobljen u neupotrebljivom tijelu, nisam mogao kontrolirati svoje noge i ruke, kao ni svoj glas. Nisam mogao proizvesti nijedan zvuk ili dati nekome do znanja da sam budan i prisutan. Bio san nevidljiv- dječak duh”.

Martin danas ima 39 godina i u potpunosti kontrolira svoje tijelo i njegove motoričke funkcije. Oženjen je i živi u engleskom Harlowu.

(index.hr/cazin.net)

Povezani postovi
Related

Godišnja zarada do 145 hiljada KM: Ovo je jedan od najtežih poslova na svijetu

Rad na naftnoj platformi nije uopšte lak posao, zahtijeva...

Ukida se naplata policijskih kazni u gotovini

Od 1. jula 2022. godine novčane kazne za prekršaje...

Vlasnik plantaže: Zbog neradnika mi je propalo 50 tona trešanja

Na plantažama Zlatana Kljakovića Gašpića propalo je više od...

Jako nevrijeme pogodilo Srbiju: Vjetar čupao stabla, prevrtali se kamioni

Jako nevrijeme jutros je pogodilo Srbiju prilikom čega su padala...