Ljekari iz Doboja građanima hitnu pomoć pružaju u kafani

/

Sedam mjeseci nakon poplava Hitna služba Doboja i dalje je smještena u lokalnoj kafani. Iako rade u vrlo neuslovnim prostorijama, deset ljekara nastoji svoj posao raditi maksimalno profesionalno. Brzom povratku u obnovljene prostorije prestali su se nadati, ali očekuju da bi to moglo biti do aprila ove godine.

U momentu kada su ih poplave prinudile da im lokalna kafana postane radni prostor, ljekari Hitne pomoći iz Doboja nisu ni slutili da će ovdje ostati sedam mjeseci. Snalaze se kako najbolje znaju. Od jedne prostorije su napravili čekaonicu, a šank je poslužio kao polica za lijekove.
“U Hitnu se ulazi direktno s ulice. Pacijenti moraju da siđu niz stepenice iz čekaonice u prostoriju gdje mi vršimo preglede, tako da stariji pacijenti, koji ne vide, mogu da se sapletu i padnu”, kazao je Slobodan Tomanić, šef službe Hitne pomoći Doboj.

Sanacija Hitne trebala je biti prioritet u Doboju. U početku su, kako je kazao, dr. Tomanić svi obećavali pomoć, no obećanja su ostala neispunjena.

Ljekari i medicinsko osoblje nastavljaju raditi u neuslovnim prostorijama. Samo u prvih petnaest dana ove godine pomoć su pružili najmanje 1.000 građana.

“Stižemo uz velike napor,e jer nismo ni kadrovskiopremljeni, niti imamo dooljno opreme. Primjedbi i žalbi na službu Hitne je jako malo, a imi u ovim teškim uslovima pokušavamo maksimalno pružiti pomoć”, rekao je Tomanić za N1.

Zbog prirode, ali i obima posla koji rade ovi heroji u bijelom su sebi improvizirali i sobu za odmor. S nestrpljenjem iščekuju povratak u nove prostorije. Nadaju se da bi se to moglo desiti do aprila. Bolja oprema i još vozila bit će im, kako su kazali, najbolja nagrada za trud koji su uložili pomažući ljudima u imrpoviziranoj službi pomoći.

(blic-portal.com)

Povezani postovi

Mjesečna inflacija u RS u decembru 2022. godine -0,4%

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu...

Istražili smo: Gdje završi droga zaplijenjena u policijskim akcijama širom BiH

Posljednja zapljena 52 kilograma kokaina u Sarajevu samo je...

Traže i do deset godina zatvora za namještanje tendera

Ukoliko odgovorno lice u nekom pravnom licu u postupku...

Penzioneri će dobiti uvećane januarske penzije

Usvajanjem Budžeta FBiH za ovu godinu stekli su se...