Provjerite u kakvom je stanju Vaš mozak pomoću ovog jednostavnog testa

/

Stanite na jednu nogu i provjerite u kakvom je stanju Vaš mozak, savjetuju Japanci.

Oni tvrde kako na ovaj način možete saznati kolike su šanse da Vas pogodi moždani udar, ali i da saznate za neke druge bolesti koje Vam prijete.

Potrebno je što duže ostati na jednoj nozi (barem minutu), a nakon toga promijeniti nogu. Istraživači su ovaj zadatak stavili pred 1.387 zdravih dobrovoljaca, prosječne starosti 67 godina, a dok su balansirali na jednoj nozi snimali su njihovu moždanu aktivnost magnetnom rezonancom i davali im da rješavaju četiri vrste kognitivnih testova.

Ispostavilo se da je dužina stajanja u flamingo-pozi u potpunosti predvidjela šta će pokazati magnetna rezonanca. Onima koji su izdržali tek 20-ak sekundi, po pravilu su već oboljeli od bolest malih krvnih žila mozga.

Ovo stanje posebno je opasno za ljude koji već imaju simptome dijabetesa ili povišenog krvnog pritiska, jer sa svakim dodatnim kapilarnim mikro-oštećenjem raste i vjerojatnoća da osoba dobije moždani udar. 

Upravo zato isprobajte ovaj eksperiment i ako primjetite da ne možete stajati na jednoj nozi duže od minute, posjetite doktora.

(novi.ba)

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Marija Šerifović progovorila o svojim planovima za udaju

Popularna pjevačica, Marija Šerifović, se družila sa pratiocima na...

Legendarni Bruno Langer o saradnji sa grupom ZAR: Svi živimo rock ‘n’ roll

Grupa ZAR predstavila je spot za pjesmu "Žurim" na...

Nagli pad polena alergenih biljaka u zraku, povoljna situacija zadržat će se i u narednim danima

U zraku se bilježi pad koncentracija polena alergenih biljaka,...